Stravování je nekonečné téma plné trendů a odříkání potravin, které máme rádi, jen kvůli neustálé snaze zhubnout a nespokojeností s vlastní postavou. Existuje nespočet diet, po kterých je výsledek sice hezký, ale rozhodně ne udržitelný a ještě za cenu toho, že si nemůžeme dát svou oblíbenou čokoládu. Zdá se, že řešením je právě intuitivní stravování.
Co přesně je intuitivní stravování?
Seznamte se se stylem stravování, který je zaměřený především na pozitivní vztah k jídlu než na omezování a počítání kalorií. Intuitivní stravování nemá ani tolik za cíl zhubnout jako přijmout své tělo a dát mu vše, co si samo žádá.
K tomuto stravovacímu odvětví se hlásí Evelyn Tribole a Elyse Resch, které napsaly už několik knih a už přes 20 let se snaží mezi lidi dostat sebelásku a dobrý vztah k jídlu. Úspěch však sklízí až v poslední době.
10 zásad intuitivního stravování podle Evelyn a Elyse
- Odmítání diet – Přestat věřit a čekat, že nám ke štíhlé postavě pomůže dieta, která nás bude spíše rozčilovat a omezovat.
- Respektovat hlad – Zde neexistuje žádné pravidlo, v kolik hodin se přesně musíme najíst. Hlad je prosba těla o energii a živiny. Neměli bychom ho ignorovat.
- Přijmout všechna jídla – I ta méně výživná. Jíst to, na co máme zrovna chuť a bez výčitek.
- Přestat jídlo soudit – Není žádné dobré ani špatné jídlo. Dobrý vztah bychom měli mít ke každému jídlu i potravině.
- Najít v jídle zálibu – Nejíst jen kvůli hladu, ale proto, abychom měli ze stravy požitek.
- Poznat, kdy jsme sytí – Nepřejídat se, přijmout tolik jídla, kolik naše tělo skutečně potřebuje.
- Neřešit emoce jídlem – Cukry sice přináší lepší náladu, ale to neznamená, že je to správná cesta.
- Naučit se respektovat své tělo – Každý jsme jiný, proto bychom se měli mít radi takoví, jací jsme.
- Sportovat – Pohyb nám dodá pozitivní energii a nabudí nás. Navíc pokud chceme zpevnit své tělo, pohyb je opravdu stěžejní. Dostane nás do kalorického deficitu, díky čemuž hubneme.
- Cítit vděčnost za zdraví – Dokonalý jídelníček nerovná se automaticky zdraví. Najděme si takové stravovací návyky, po kterých se budeme cítit dobře a naše zdraví bude vzkvétat.
Všechno to zní tak logicky a lehce, že? Přesto, abyste mohli takto fungovat a stravovat se intuitivně, měli byste mít alespoň malý přehled o tom, co má kolik kalorií a živin. Nechceme totiž, aby došlo k nedostatku některých vitamínů nebo bílkovin. U veganů je častým problémem vitamín B12, tak na to pozor.

Když mám na něco chuť, je to automaticky intuitivní potřeba těla?
Časté výlety do lednice nebo ujídání oříšků či brambůrek. Té chuti se nedokážeme zbavit a neustále máme potřebu jíst další a další. To už zajisté není potřeba těla, ale naší mysli.
Jak říká jedno z pravidel, neměli bychom se nechat ovládnout nudou nebo třeba smutkem. Začátky intuitivního stravování by se měly jistě trochu hlídat a naplno se řídit danými pravidly, abychom nesklouzli k neřízenému přejídání. Časem si na své tělo jistě zvykneme a spolehlivě poznáme, co si žádá.
Výhody intuitivního stravování
- Zvýšuje sebevědomí
- Udržuje tělesnou hmotnost
- Vyhýbá se jojo efektu
- Podporuje pozitivní vztah k jídlu i ke svému tělu
- Podporuje dobré naladění mysli
Z celého konceptu stravování dle intuice vychází, že je stejně nejdůležitější být v psychické pohodě a milovat své tělo. To je základ úspěchu.
Je však ale důležité, mít alespoň malý přehled o tom, co jíte a naladit se na vlnu zdravého životního stylu. Najít si cestu, která bude našemu tělu dělat nejlépe. Protože i zdravá strava se dá dělat chutně.
DÁLE ČTĚTE: Přerušovaný půst – kompletní MANUÁL pro začátečníky + ROZHOVOR se specialistkou.