Krásný, inspirativní a pozitivně naladěný instagramový profil – to je Gábi Tremlová. A nejenom to.
Gabču jsem začala sledovat pro její kreativitu a krásně prosvětlené foodblogerské fotky. Vytváří jednoduché a přitom chutné recepty. Zároveň se snaží klasické recepty předělat na zdravější verzi.
Ve skvělém rozhovoru se dočtete jak Gábi začala s blogováním, co plánuje tento rok a jak bojuje se zdravotními komplikacemi, které ji provází už od mládí.
Také mi prozradila, že ji tento rok čeká jedna z největších událostí života. Jaká? Přečtěte si 🙂
Gábi, představ se nám v krátkosti.
Jak píšu na svém blogu, jsem jen obyčejná holka, která se rozhodla změnit svůj život. Ráda vařím a peču ve své milované kuchyni v souladu se zdravým životním stylem. Miluju kavárny, co mají kouzlo. Miluju bistra, kde myslí na zdraví lidí. Miluju zabalit si batoh a vyrazit kamkoliv. Miluju překvapení. Miluju a jsem milována.
TIP: Gábi můžete sledovat i na Facebooku
Instagram máš plný nádherných a prosvětlených fotek. Plánovala jsi cíleně věnovat se blogování?
Určitě jsem předem neplánovala věnovat se blogování. Založila jsem si instagram, kam jsem vkládala momenty svého života. V té době to byl děsný hit a tak jsem ani já nechtěla být pozadu. Že budu mít nakonec instagram spíše plný receptů jsem netušila. To přišlo až postupem času.
Před rokem mě přítel začal přemlouvat, ať si založím blog. Nechtělo se mi do toho. Myslela jsem, že to nikoho moc nebude zajímat, ale prosby o recepty byly a mě se to nechtělo každému posílat. Tak jsem nakonec svolila. Teď jsem mu za to hrozně vděčná. Otevřeli se mi s tím nové možnosti a hlavně příležitosti.
Gábi má Instagramu plný krásných, prosvětlených fotek ze kterých srší kreativita
Téměř všechny recepty spadají do kategorie “zdravý životní styl”, to je náhoda?
Náhoda to není. Všechny mé recepty se snažím dělat v odlehčenější, zdravější verzi. Přesně tak, jak to mám ráda já sama. Nejsem zaměřená na paleo, vegan, bezlepek a podobně. Zajímá mě vše, co se zdravého životního stylu týče. Podle toho na co mám chuť nebo co mě zaujme. Ráda zkouším nové věci, potraviny a podle toho potom vymýšlím i recepty.
Stravovala jsi se vždy zdravě nebo to přišlo samo?
Ne vždy jsem se stravovala zdravě a ani to nepřišlo samo. Spíš jsem já přišla do bodu, kdy jsem si řekla dost. Musím říct, že téměř do 15 let jsem žádnou stravu neřešila. Bydlela jsem u maminky a vzala si to, co doma bylo. Vždy mi každý říkal, že mám 30kg i s postelí a ať se najím.
Ano, mohla jsem sníst cokoliv a nebylo to na mě vidět. Cítila jsem se dobře a tak jsem nad tím ani nepřemýšlela. Ale v 15 letech přišel zlom. Začala jsem mít zdravotní komplikace a nařízenou dietu. Nejprve jsem byla na operaci slepého střeva. Ta byla ovšem komplikovanější než bývá. Následně mi začala srůstat střeva.
Bylo mi sděleno, že je to po určitých potravinách, které jsem tedy od té chvíle nemohla. Nemohla jsem například ovoce, zeleninu, vlákninu, luštěniny, těžko stravitelné potraviny. Než mi to ovšem byli doktoři vůbec schopni správně vysvětlit, proběhly další dvě operace. Od té doby jsem vše striktně dodržovala.
Váha šla nahoru, sebevědomí dolů. Po operacích jsem měla omezený pohyb. Nemohla jsem nastoupit na střední školu, na kterou jsem chtěla z důvodu kontroly stravy.
Přizpůsobila jsem se. Po 10 letech jsem byla s váhou tam, kde jsem rozhodně být nechtěla. Začala jsem se zajímat, co se s tím dá dělat. S ohledem na stravu, s ohledem na pohyb. Tak začala cesta za mým lepším já a zhubla jsem 15kg.
Gabi po své proměně
Jaké jsou tvé zásady zdravého stravování? Držíš nějakou dietu?
Pro začátek všeho s mírou. Žádný extrém není dobrý. V první řadě by měl člověk hlavně jíst. Měl by ale vědět, co jí. Nejsem na to žádný odborník. Nepočítám kalorie. Nedržím dietu.
Když jsem začala se svou změnou, nevěděla jsem, jak na to. Hledala jsem si vše na internetu. Zaplatila jsem si 4týdenní plán – „sacharidové vlny“. Od té doby jsem ale nad jídlem začala přemýšlet. Naučilo mě to snídat. Jíst pravidelně a hlídat si množství. Od té doby už jsem žádnou dietu nedržela.
Občas si odlehčím, ale diety nejsou pro mě. Snažím se jíst pravidelně. Už ze zvyku, ne z pocitu hladu, jím každé 2-4 hodiny, 5-6x denně. Nejím jídla z rychlého občerstvení, smažená jídla. Vyřadila jsem bílý cukr a klasické bílé pečivo. Sladké limonády, šťávy. A alkohol jsem na jeden čas vyřadila úplně.
Sportuješ? Čemu se věnuješ?
Musím se přiznat, že jako dítě jsem u ničeho dlouho nevydržela. Byla jsem mažoretka, přespolní běžkyně, věnovala se lehké atletice. V dospívání, v době operací jsem nesportovala vůbec. Vymlouvala jsem se na skoliózu páteře, vodu v koleni, potom na operace a následné bolesti břicha.
Od té doby, co jsem se začala zdravě stravovat, jsem také začala opět se sportem. Plavala jsem, chodila na trampolínky, na h.e.a.t. a běhat. Hlavně jsem ale cvičila doma podle různých videí. Potom jsem ale našla to, co mě skutečně baví a naplňuje. Už asi 3 roky pravidelně střídám běh, orbitrek, lekce tabaty a kruhových tréninků. Bohužel se to nyní odvíjí podle toho, jak se cítím.
Gábi a její sportovní úspěchy
Jaké máš plány pro tento rok?
Plány na rok 2018? No vlastně ty největší, co jsem kdy měla. Za půl roku nás čeká svatba. Teď si s přítelem užíváme společné plánování toho nejkrásnějšího dne. V posledním měsíci tohoto roku ještě chceme odletět na líbánky a těšit se na to, co přinese rok 2019.
Budoucí manžel Čeněk podpořil Gábi v tom, aby si založila svůj food blog
Věnuješ se blogování na plno nebo se jedná o tvé hobby a běžně chodíš do práce?
Když zavřu oči, vidím sebe, jak peču ve své milované kuchyni. Dávám recepty na blog. Odepisuju na všechny dotazy. Přijímám pozvání na foodblogerské akce nebo nabídky spolupráce. Chodím na kurzy vaření a makám na sobě.
Když zavřu oči podruhé, vidím, jak jsem ve svém vlastním bistru/kavárně. Čeněk tu váže květiny, připravuje skvělý kafe a já peču zdravé koláče, dorty nebo palačinky. Je plno a my si plníme svůj sen.
Potom ale otevřu oči. Od pondělí do pátku chodím na 8-10 hodin do práce. Po práci běžím domů, abych stačila něco uvařit a upéct. Nandám nám vše do krabiček, uklidím. Jdu si zacvičit, spát a modlím se za víkend.
Udělá mi hroznou radost, když mi někdo napíše o radu, pošle fotku, jak podle mě vaří nebo peče. Občas přijmu pozvání na foodblogerskou akci nebo malou spolupráci. I tak jsem ale spokojená a šťastná.
Čemu se chceš profesně dlouhodobě věnovat?
Tak tohle jsem nevěděla na základní škole, na střední škole, na vysoké škole a nevím to vlastně ani teď. Asi dělám velký rozdíl mezi tím, co bych chtěla a co musím. Maminka vždy říká, že musíme jenom umřít. To ano, ale platit účty a být zodpovědná také musím.
Gábi a její nastávající manžel Čeněk
Poradíš holkám, které chtějí také blogovat, jak začít? Máš na to nějaký zaručený recept?
Nevím, jestli jsem ten správný člověk, který by měl radit. Můj blog je hlavně plný samotných receptů s pár doprovodnými větami. Zaručené recepty dle mého neexistují.
Ani na blogování, ani na lásku a ani na jídlo. Zaručeně si ovšem myslím, že něco takového by měl člověk dělat srdcem, proto že ho to baví a naplňuje. Ne proto, že za to něco dostane nebo že bude mít víc lajků či folowerů.
Prozradíš nám něco zajímavého ze zákulisí tvého blogování?
Klasické foodblogerské věci. Nejdřív se fotí, potom se jí. Nejdřív se čeká na dobré světlo, potom se jí.
Miluju jednoduché, ale krásné věci. Čistotu a bílou barvu. Jediné místo, kde fotím je v mé kuchyni. Roh našeho jídelního stolu a v pozadí naše židle. Lepší světlo je v ložnici, ale všechno se to přeci děje v kuchyni, tak to musí být tam.
A co fotografování? Čím fotíš? Jak probíhá fotografování jídel?
Myslím, že fotografování je v tomhle ohledu na jednom z prvních míst. Nikdo z našich fotek neochutnává. Ale můžou se z fotek sbíhat sliny. Proto jsem si pořídila Olympus pen 7 a byla to ta nejlepší investice.
Je malý, krásně fotí a má v sobě wifi. Proto pokaždé když něco vyfotím, mám to ihned na svém telefonu. Jsem tím více aktivnější a online. Mít kvalitní foťák je čtvrtina úspěchu. Druhá čtvrtina je každodenní inspirace na nové nápady jídel. Třetí čtvrtina je samotná vytvoření jídla a poslední čtvrtá čtvrtina je dobré světlo, prostředí a foodstyling.
Kdo je tvou inspirací?
Instagram, Pinterest a hlavně lidé kolem mě. Především paradoxně ti, kteří se tak zdravě nestravují. Inspiruje mě to k tomu být vlastně pořád lepší a lepší. Dokázat sobě i jim, že to jde líp – zdravěji. Baví mě klasická jídla předělávat na zdravější, odlehčenější verze.
Všimla jsem si, že do svých receptů často zařazuješ i Blendeu. Užíváš ji dlouhodobě? V čem vidíš výhodu Blendey?
Vlastně to tak dlouho není. Budou to asi 3 měsíce. Od té doby jí ale užívám denně. Přes týden nejčastěji jako nápoj. O víkendu se jí snažím zařadit i do svých jídel. Je to skvělá směs superpotravin a to rovnou čtyř.
V jídelníčku mi něco takového chybělo. Myslím, že v ní nevidím výhody jen já, protože mi nějak záhadně mizí. Myslím, že o tom bude něco vědět přítel.
Myslíš si, že Blendea příznivě ovlivňuje zažívací trakt?
Myslím, že ano. Jsem chodící důkaz. Jak už jsem psala, mám zdravotní komplikace, které asi nikdy neodejdou, ale můžu je zmírnit svou volbou zdravého životního stylu.
Střevní problémy mám od 15ti let a asi před 5ti měsíci jsem začala mít problémy i se žaludkem. To mě hodně mrzí. Stravuji se zdravě, nekouřím, sportuji. Od té doby, co jsem objevila Blendeu, se cítím líp. Dokonce jí ráno měním za šálek černé kávy.
Prozradíš nám tvůj nejoblíbenější recept?
Vlastně ani nevím, jestli mám nejoblíbenější recept. Jen málokterý dělám víckrát. Není to tím, že by mi to nechutnalo, ale tím, že mám zatím v hlavě ještě zásobu nových a nových receptů.
I když vlastně jeden tu je. Palačinky/lívance/wafle – univerzální, základní recept, který si jen různě měním. Podle toho na co mám chuť. Navíc tímto receptem dělám radost každé nedělní ráno svému Čeňkovi.
- 100g mouky
- 250ml mléka
- 2 vejce
Jedno takové palačinkové ráno jsme měli i s Blendeou. Jen jsem do jedné poloviny těsta přidala Blendeu.
Další recepty můžeme najít u Gábi na blogu, třeba i tyto další varianty palačinek
Jaké je tvé životní motto?
Žádné nemám. Miluju citáty a motta, které často používám k popiskům svých fotografií na instagramu, ale jen jedno, kterým bych se řídila, nemám. Snažím se být sama sebou. Dělat to, co mě baví a naplňuje s ohledem na svou budoucnost, mého Čeňka, přátelé a rodinu.
Gábi, moc ti děkuji za neskutečně milý rozhovor..:)
ČTĚTE TAKÉ: Další rozhovory se zákazníky i s členy Blendea týmu.
Užíváte Blendeu pravidelně a dlouhodobě a chcete se s námi také podělit o své zkušenosti?
Neváhejte se ozvat a napište mi na e-mail kveta@blendea.cz. Budeme se těšit!