Léto je ideální dobou na detoxikaci organismu. Ať chceme nebo ne, lidské tělo si během zimy a jara vytváří zásoby, zvětšuje také tukovou vrstvu jako izolaci proti zimě. S létem se pak přirozeně tuků, zásob a usazených škodlivin zbavuje.
Játra jako hlavní detoxikační orgán běží na jaře na plné obrátky. S detoxikací pomáhají i ledviny a další detoxikační orgány. Detoxikace organismu spočívá především v podpoře detoxikačních orgánů, aby mohly vykonávat svoji práci. Takovou podporou jsou i detoxikační bylinky.
Letní detoxikace organismu
Detoxikace organismu v létě je naprosto přirozená. Jejím cílem je stimulovat detoxikační procesy, které v těle probíhají. Je třeba vyloučit ven z těla zbytečné zásoby a také nánosy odpadních produktů a škodlivin, které brání vstřebávání živin.
S očistou tak budete mít více energie do letních dnů a pomůžete také své imunitě. Tělo čisté zevnitř bude zářit i zvenčí. Těšit se pak můžete nejenom z přitažlivější postavy, ale také lepšího vhledu pokožky a vlasů.
Žádné drastické změny přitom nejsou nutné a často ani žádoucí. Klíčem je naslouchat svému tělu a najít si takový způsob detoxikace, který zapadne do individuálního nastavení metabolismu, zvyklostí a chutí každého z nás.
Jednou z těch nejpřirozenějších cest k vnitřní očistě jsou bylinky. Neublíží, nemají negativní vedlejší účinky, a naopak přinášejí celé spektrum prospěšných vlastností.
Právě bylinky přitom vynikají svými očistnými účinky, jako by příroda přesně věděla, co člověk potřebuje.
Letní bylinky a jejich využití
Základem každé detoxikace je voda. Bez ní očistné procesy neběží tak, jak mají. Naprostá většina biochemických reakcí v organismu probíhá za pomoci vody. Každý detox proto vyžaduje především dostatek tekutin. Ideální tekutinou je čistá pramenitá voda, kterou doplňují další nápoje pro detoxikaci:
- ovocné a zeleninové šťávy, smoothie
- nápoj ze zelených potravin jako je spirulina, chlorella, mladý ječmen, zelená pšenice
- bylinkové čaje
Pokud jde o detoxikační bylinky v praxi, budou mít především podobu bylinkových čajů. Bylinkové čaje však zdaleka nejsou tím jediným, na co lze očistné bylinky využít. Zelené bylinky lze kombinovat i se zelenými potravinami, ovocem a zeleninou. Klidně je můžete přidat do svých očistných ovocných a zeleninových šťáv. Skvěle zapadnou i do smoothie.
Při troše fantazie zpestří očistné bylinky i naše smoothie recepty, např.:
- zelené smoothie z kiwi a ledového salátu + zelená petrželka
- čerstvá domácí šťáva ze 4 citrusů na imunitu + mladé výhonky kopřivy
- hřejivé a čistící jablečné smoothie dozdobené květy sedmikrásky
- ananasovo-špenátové smoothie s chia + kopřiva
- čoko-jahodové smoothie s polníčkem a navíc i s petrželkou
Další kulinářské využití bylinek
Zelené lístky bylinek, mladé výhonky a často i květy se dají využít do zeleninových salátů, také jako ingredience polévek a omáček. Obdobně jako se připravuje špenát z kopřiv, dá se připravit i z jiných bylinek. Bylinky budou chutnat v kombinaci s listovou, ale i další zeleninou, bramborami, vejci, rýží nebo těstovinami. Mnoho pokrmů zpestří jako jedlá zelená ozdoba.
Ještě než si představíme 4 základní očistné bylinky, hodí se informace o tom, kde vůbec bylinky obstarat.
V sezóně se dají bylinky koupit třeba na farmářských trzích. Pochopitelně se dají i nasbírat, ale vždy by se měli sbírat v čisté, neznečištěné přírodě. Bylinky se sbírají vždy za suchého počasí a nikdy se nesbírají do igelitového sáčku nebo tašky, kde se snadno zapaří.
4 základní detoxikační bylinky
Kopřiva dvoudomá
Kopřiva je očistnou bylinkou číslo jedna. Lze ji sbírat po celý rok, ale nejsilnější účinky nese zjara. Její mladé zelené výhonky jsou bohatým zdrojem vitamínu C, ale i dalších vitamínů a minerálů. Prospívají i díky obsahu organických kyselin, tříslovin a chlorofylu.
Již naše babičky věděli, že kopřiva čistí krev. Působí močopudně, podporuje metabolismus a krvetvorbu.
Kopřiva se popíjí jako kopřivový čaj. Přidává se také do jarních zeleninových salátů a dalších zeleninových nebo masitých jídel. Na jaře se z ní připravuje špenát, nádivka nebo sladký koláč. Mladé rostlinky můžete přidat i do smoothie.
Sedmikráska obecná
Sedmikráska obecná (chudobka) je drobnou bylinkou, která obsahuje vitamín C, minerální látky, saponiny, třísloviny, sliz nebo hořčiny.
Listy a květy se dají využít pro čajový výluh, který je zvláště prospěšný pro činnost ledvin a močových cest. Sedmikráska se také snadno stane jedlou okrasou nejrůznějších jarních pokrmů.
Pár kvítků sedmikrásky můžete využít i k dozdobení svého oblíbeného smoothie.
Zelná petrželka
Zelená petrželka je známá ozdoba jídel po celém světě. Je to také nenáročná rostlinka, která se dá bez potíží pěstovat i v truhlíku za oknem. A pro své komplexní účinky na lidské zdraví se označuje jako superpotravina.
Zelená petržel je bohatým zdrojem vitamínu C, ale i dalších antioxidantů. Vyniká také vysokým obsahem chlorofylu a kyseliny listové. Má schopnost čistit krev, podporuje krvetvorbu a okysličení buněk. Působí hojivě a protizánětlivě. Je silně močopudná, podporuje vylučovací funkci ledvin, ale i hospodaření s minerály v těle.
Znáte petrželku jenom jako zelenou ozdobu jídel? Zkuste ji využít i jako ingredienci zdravých pokrmů, třeba zeleného smoothie.
Medvědí česnek
Pokud je řeč o očistných bylinkách, nesmíme zapomenout na medvědí česnek. Bylinka je čerstvá dostupná pouze několik málo týdnů v roce. Jde právě o dobu jako stvořenou pro detoxikaci, se kterou medvědí česnek pomůže.
Medvědí česnek podporuje vylučování škodlivin, čistí krev, také ledviny a močové cesty. V zažívacím ústrojí má dokonce působit proti parazitům. Hubí škodlivé mikroorganismy, bakterie a plísně. Působí protizánětlivě.
Medvědí česnek mezi bylinkami vyniká svoji chutí, která opravdu připomíná pravý česnek. Vzhledem listů je podobný prudce jedovaté konvalince, proto si raději počkejte na jemné kvítky medvědího česneku, které jsou s konvalinkou nezaměnitelné.
Medvědí česnek nese svěží vůni a svěží vítr zavane i do vaší kuchyně. Oživí zde mnoho pomazánek, skvěle se kombinuje s tvarohem, žervé a dalšími druhy sýrů. Zpestří nejrůznější polévky a omáčky. Dá se využít do zeleninových salátů, ale i do bramborových, rýžových nebo těstovinových jídel. Dá se servírovat podobně jako listový špenát. A nakonec ho můžete využít i jako ingredienci svěžího zeleninového smoothie.
Proč by pro jednou nemohlo smoothie dostat jemně pikantní štiplavou chuť a vůni po česneku, když to povýší jeho detoxikační účinky na novou úroveň?
CHCETE DETOXIKOVAT RYCHLEJI? Přesně pro vás mícháme 5 zelených superpotravin se silným detoxikačním účinkem do sypké směsi Blendea.