My v týmu Blendea nechceme působit pouze jako anonymní prodejci doplňků výživy. O zdravé stravě píšeme a mluvíme pořád, a proto jsme se rozhodli naše stravovací návyky, které ale nejsou vždy úplně ukázkové, sepsat veřejně v sérii rozhovorů s námi.
V 1. díle odpovídá šéfredaktor blogu Blendea Lukáš Chládek, který razí cestu zdravé stravy, ale má i svoje „guilty pleasures“. Jak tedy jíš ty, Lukáši?
Co všechno si představuješ pod pojmem “jídlo”, a co už pro tebe jídlo není?
Razím jednostrannú myšlienku “čerstvo, pestro a zdravo”. Ako jedlo teda vnímam všetko, čo bolo minimálne upravované a spracované. Pokiaľ áno, tak prirodzenými metódami ako sušenie, mrazenie, udenie, zaváranie alebo kvasenie.
Toto sú tisícročné metódy a to, že dnešná výroba potravín (znižovanie nákladov, neprirodzená trvanlivosť, znižovanie výživových hodnôt, všetko čo najlacnejšie) sa uberá úplne iným smerom, vnímam ako veľký podraz na ľudské zdravie.
Príkladom takejto NEpotraviny je pre mňa obyčajný párok – mäso nikde, všetko len umelo navoňaný a nafarbený odpad.
VÍTE, ŽE Lukáš a redaktorka Marta připravují i seriál „Šmejdi v potravinách„? Poukazují na „šmejďácké“ praktiky potravinářů a sledují, zda potraviny dodržují aspoň zákonem dané standardy. Sledujte seriál a budete vědět, čemu se vyhnout a jak nakupovat a jíst lépe.
Čiastočne áno. Žil som len s mamou, ktorá varila prevažne zdravo. Zároveň sme mali záhradu, kde som vždy chrúmal vlastné ovocie a zeleninku.
Ako dieťa som síce vyžadoval “pohon” v podobe čokolád a cukríkov, ale postupne ma tieto chute prešli a dnes na také veci ani nemyslím.
Mama a starí rodičia vo mne vybudovali určité chuťové preferencie a ja som vďačný za to, že boli správne.
Ľutujem deti rodičov, ktorí sami nemajú správne návyky a nerobí im problém ládovať do detí McDonaldy, Brumíky, Coca-coly. Tieto “deti, čo majú deti” sú bohužiaľ prvotným dôvodom dnešných nesprávnych návykov ďalších generácií.
Jasné. Možno to vyznie niekedy drzo, ale ja naozaj jem len než sa zasýtim. Potom už na stole môže byť čokoľvek. Jem, keď som hladný. Bez milosti 😀
Stravuješ se zdravě už dlouho, nebo tě ovlivnilo až posledních pár let “zdravého boomu”?
Úplne prvý zdravý ošiaľ som dostal, keď som sa pred 7 rokmi osamostatnil a presťahoval do Prahy. Odvtedy si viacmenej dávam pozor čo a koľko jem.
Stravujete se s partnerem stejně, nebo chystáte jídlo nadvakrát?
Doma varím hlavne ja, takže priateľka zje to, čo jej naložím a zabalím do práce. Ak ale navariť nestihnem, môžem iba dúfať, že nešla do McDonaldu 😀
Z tajů Lukášovy kuchyně – cheesecake s meruňkami, novoroční hummus i slané quiche. „Navařím cokoliv,“ tvrdí Lukáš.
Vo voľnom čase som dosť rozbehaný, takže ak je vonku krásne, pri sporáku nestojím. Ak ale prší alebo mám čas cez víkend, vždy rád niečo pripravím. Je to moje hobby a dobrý oddych.
Navyše reštaurácie sa cenovo takmer vyrovnávajú domácej príprave, takže človek kalkuluje, či sa mu vôbec oplatí niečo variť.
Momentálne som niekde medzi – ak chcem, varím, ak som lenivý alebo zaneprázdnený, niečo si objednám alebo niekam zájdem.
Kolik času týdně věnuješ přípravě jídla?
V “sezóne” som stál pri sporáku kľudne aj 7-8 hodín týždenne. Teraz v lete je to pár minút, za ktoré nakrájam nejaký rýchly šalát alebo niečo narýchlo upečiem.
Je pravda, že ak chce byť človek v tomto smere naozaj sebestačný, investuje do varenia mnoho času. Tým sa ale predražuje aj finálne jedlo.
Zpozoroval si po změně jídelníčku nějaké změny?
Pred tými 7 rokmi som výrazne schudol. Ani som si neuvedomil, že som predtým mal nejaké kilá navyše, ale oni tam vážne boli 😀 Už sú ale preč.
Bez jaké potraviny si nedokážeš představit svůj běžný den?
Určite je to biely jogurt a kyslé mliečne výrobky. Osobne odporúčam českú Hollandiu ako najkvalitnejší možný jogurt na bežnom trhu.
Jaké jídlo nebo surovinu si svátečně dopřeješ?
Isto nejaké rýchlovky typu McDonalds. Keď sa človek vracia v noci zo skušobne, po ceste nič iné nie je a ísť spať hladný je horšie, než tie blafy z McD.
Rychlovka někde u okýnka nemusí být nutně nezdravá, pokud je jídlo čerstvé a suroviny vhodně zvolené
Je něco, co bys nikdy dobrovolně nevložil do pusy?
Áno, sú to tie nechutné, ale trendové farebné zmrzliny, koláče, milkshaky a podobné “instagramové” záležitosti.
Sú plné jedovatých umelých farbív a pre mňa to nie je jedlo, ale odpad. Je to výsmech gastronómii.
Potřebuješ k životu maso, nebo na něm nejsi závislý?
Určite ho potrebujem a telo si ho aj samo žiada, ale nezačínam deň steakom. Bez mäsa viem vydržať 2-3 dni, ale akonáhle mám chuť na dobré grilované prsko či guláš, nikto ma nezastaví.
Jak vypadá tvůj denní jídelníček?
Na raňajky jednoznačne biely jogurt alebo iná “kyselosť”, ovsené vločky kvôli vláknine a dobrému tráveniu, semienka a ovocie.
Na obed mäsko so zeleninou a prílohou. Nie som vyberavý, takže ak sa niečo netopí v oleji a nie je to z konzervy, moje stravovacie svedomie je čisté.
Večeru ladím podobne. Neprejedám sa a snažím sa nehladovať. Sladké svačinky, čokolády a sušienky nejem. Nenapadne ma ísť a kúpiť si ich. Podľa mňa je to zbytočný prežitok, a navyše zas ide o nenávidené spracované potraviny.
Na jedle sa šetriť neoplatí. Je to tá najzákladnejšia potreba.
Tohle jsou recepty, které si Lukáš připravil přímo v kanceláři. Nic složitého, pouze nakrájená zelenina, sýry a jogurty. Inspirací mu byla „salátová bible“, knížka Saláty s láskou.
Stravuješ se jako zaměstnaný a vytížený člověk pravidelně, nebo nárazově, když máš čas?
Našťastie je u nás v redakcii priestor na jedlo kedykoľvek, takže nemusím čakať na prestávku a jem vždy, keď som hladný.
Moje bruško si jedlo pýta zvyčajne pravidelne. Môj režim je približne:
- 9.00 raňajky
- 12.00 obed
- 15.30 nejaká dobrá vlastnoručná bagetka
- 18.00 večera
- ak idem spať neskoro, okolo 22.00 ešte niečo “zobnem”
Máš přibližnou představu, kolik měsíčně “projíš”?
O tomto mám celkom jasné čísla. Na stravu “v sezóne”, a teda keď varím často, miniem okolo 5000 Kč – 200 €.
O niečo málo sa mi to predražuje v lete, keď chodíme po výletoch a jem častejšie mimo domov.
Je podle tebe náročné dodržet zdravé stravování, když je na každém rohu fastfood, kde jídlo dostaneš během 5 minut?
Každý zodpovedá za vlastné stravovanie. Úspech fastfoodov pramení z týchto 3 vecí:
- ľudská lenivosť nájsť si čas na zdravšiu alternatívu alebo prípravu
- ľudská neschopnosť – týmto zdravím všetkých ľudí nad 25 rokov, ktorí vedia ohriať maximálne čaj a párky
- zle nastavené chute a preferencie z detstva – opäť je to ale dospelý človek, ktorý sa môže z týchto zlých nastavení celkom rýchlo vymaniť
Dokážeš tomuto typu stravování odolat? Jestli ano, jak?
Nikdy som mu nefandil, takže áno, dokážem a rád. Opakujem ale, že niekde uprostred noci si občas človek nevyberie.
Piješ kafe, kouříš?
Kávičku si dám rád a bohužiaľ áno, fajčím.
Co tvůj pitný režim? Co všechno a kolik si pil za minulý týden?
Pijem hlavne čistú vodu z kohútika. Minerálkam v plaste som nikdy nefandil a myslím, že sú aj zbytočne drahé.
Ráno si dávam kávu s mliekom. Večer si rád dám dobré české pivko alebo červené vínko 😀
Keď sa cítim prechladnutý, tak pijem bylinkový čaj so zázvorom. Ak sa zamyslím, tak vlastne nič iné nepijem.
Máš zkušenosti s půstem?
Nemám, a pokiaľ mi ho nevnúti nejaká nečakaná zdravotná komplikácia, tak o ňom ani uvažovať nebudem.
Stačí počúvať svoje telo. To moje mi ešte nikdy nešepkalo “Lukino, ale teraz budeš 2 dni hladovať.” 😀
ČTĚTE TAKÉ: Květka sepsala megarozhovor se specialistou na půst Martinem Jelínkem.
Máš tip na rychlé, ale zdravé zahnání hladu? Nosíš s sebou nějakou “rychlou pomoc”?
Žijem v Prahe, takže tieto nečakané návaly hladu hravo vyrieši večierka. Kus syra s nejakou paprikou zoženiete vždy.
Jaký máš názor na veganství? Dokázal by ses takto stravovat?
Nikomu nič nevnucujem a nerád by som niekoho ovplyvňoval. Každý má vlastné preferencie, ale ja by som sa vegánom nerád stal.
Podľa mňa je vegánstvo nezmysel.
Co přesně vnímáš jako nesmysl?
Najčastejšie sa vegáni ohrádzajú názorom, že vyspelý a moderný človek by nemal jesť iné živočíchy, prípadne piť ich materské mlieko alebo zárodky v podobe vajec.
Vravia aj to, že taká strava patrí niekam do praveku, keď sa o seba ľudia nevedeli postarať inak.
Ja ale tvrdím, že práve schopnosť prehistorického človeka vyberať si cielene vhodné a potrebné zdroje potravy, upravovať ich a zásobovať sa nimi na horšie časy môže za to, že je človek dnes tak vyspelým tvorom.
Zjednodušene – ak by sme jedli tisíce rokov ako zvieratá, pravdepodobne by sme sa nikdy nedostali na dnešnú inteligenčnú úroveň a so zvieratami by sme sa stále bili o nejaké kosti na lúke.
Mozog a iné orgány sa bez plnohodnotných zdrojov nezaobídu. Ak by sme ich odpradávna neživili pestrejšie a výživnejšie, nikdy by sme sa nedostali až sem.
Vegáni ale na toto nemyslia a idú si s klapkami na očiach za svojou morálnou “čistotou”. V prírode je však vždy predátor a obeť, nech to znie akokoľvek smutne. Aj ten strom žije na úkor zeme. Huby a plesne vedia tiež parazitovať na inej rastline aj na živočíchu.
Ja si slobodne vyberám cestu všežravca a verím, že sa nikto nebude “fanaticky” pokúšať nasmerovať ma inam.
Zkoušel jsi někdy omezit maso a další živočišné produkty?
Ako som písal, stravujem sa pestro a snažím sa jedlá stále meniť. Obmedzovať niektoré som sa nepokúšal.
Samozrejme okrem tých, ktoré sú podľa mňa nesprávne spracované alebo pripravené.
Často jem vo vietnamských a thajských bistrách na Žižkove. Pozor, nemýľte si ich s čínskymi reštauráciami, kde je základom hustá, hnusná hnedá omáčka a pochybné mäso. To je novodobé dno gastronómie.
Naopak Thajci a Vietnamci varia vždy čerstvo, veľmi chutne a diétne.
Co ty a produkty Blendea? Užíváš je, nebo je vnímáš jen jako předmět svojí práce?
Blendeu sústavne ochutnávam, sledujem a hodnotím, aby sme zákazníkom poslali vždy prvotriedny tovar. Pravidelne ju ale neužívam.
Podľa mňa je totiž základom zdravej stravy stále len a len jedlo, nie doplnky stravy.
Trendy sa ale menia a ja chápem, že ľudia tento typ potravín chcú a vyhľadávajú. My im ho s radosťou vyrábame a posielame.
V příštím díle vyzpovídáme redaktorku a veganku Martičku. Do té doby mrkněte na další zajímavé, a hlavně užitečné rozhovory.
- 1 Co všechno si představuješ pod pojmem “jídlo”, a co už pro tebe jídlo není?
- 2 Zdědil” jsi stravovací návyky po rodičích?
- 3 Dokážeš odolat mamince/babičce, když během návštěvy na stůl “nakládá” tuny jídla?
- 4 Stravuješ se zdravě už dlouho, nebo tě ovlivnilo až posledních pár let “zdravého boomu”?
- 5 Stravujete se s partnerem stejně, nebo chystáte jídlo nadvakrát?
- 6 Vaříš, nebo se spoléháš na menu restaurací?
- 7 Kolik času týdně věnuješ přípravě jídla?
- 8 Zpozoroval si po změně jídelníčku nějaké změny?
- 9 Bez jaké potraviny si nedokážeš představit svůj běžný den?
- 10 Jaké jídlo nebo surovinu si svátečně dopřeješ?
- 11 Je něco, co bys nikdy dobrovolně nevložil do pusy?
- 12 Potřebuješ k životu maso, nebo na něm nejsi závislý?
- 13 Jak vypadá tvůj denní jídelníček?
- 14 Stravuješ se jako zaměstnaný a vytížený člověk pravidelně, nebo nárazově, když máš čas?
- 15 Máš přibližnou představu, kolik měsíčně “projíš”?
- 16 Je podle tebe náročné dodržet zdravé stravování, když je na každém rohu fastfood, kde jídlo dostaneš během 5 minut?
- 17 Dokážeš tomuto typu stravování odolat? Jestli ano, jak?
- 18 Piješ kafe, kouříš?
- 19 Co tvůj pitný režim? Co všechno a kolik si pil za minulý týden?
- 20 Máš zkušenosti s půstem?
- 21 Máš tip na rychlé, ale zdravé zahnání hladu? Nosíš s sebou nějakou “rychlou pomoc”?
- 22 Jaký máš názor na veganství? Dokázal by ses takto stravovat?
- 23 Co přesně vnímáš jako nesmysl?
- 24 Zkoušel jsi někdy omezit maso a další živočišné produkty?
- 25 Dej nám tip na dobrou pražskou restauraci, bistro nebo jiné stravování, které navštěvuješ.
- 26 Co ty a produkty Blendea? Užíváš je, nebo je vnímáš jen jako předmět svojí práce?