Proteinové cizrnové sušenky s hořkou čokoládou

Blíží se nám podzimní prázdniny a pokud plánujete vyrazit někam na výlet, jistě se vám bude hodit následující recept. Cizrnové sušenky neobsahují žádnou mouku a jsou tak přirozeně bez lepku, díky kombinaci proteinu a cizrny také obsahují velké množství bílkovin a arašídové máslo s pastou tahini jim dodává dávku zdravých tuků a energii potřebnou právě pro podzimní výlety. Tak pojďme na to.

Blíží se nám podzimní prázdniny a pokud plánujete vyrazit někam na výlet, jistě se vám bude hodit následující recept. Cizrnové sušenky neobsahují žádnou mouku a jsou tak přirozeně bez lepku, díky kombinaci proteinu a cizrny také obsahují velké množství bílkovin a arašídové máslo s pastou tahini jim dodává dávku zdravých tuků a energii potřebnou právě pro podzimní výlety. Tak pojďme na to.

 

Cizrnové proteinové sušenky s hořkou čokoládou

domácí cizrnové sušenky

Ingredience na cca 15 sušenek:

  • 1 a 1/4 hrnku vařené cizrny (nebo cizrny z plechovky)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ¼ hrnku sezamové tahini pasty
  • ¼ hrnku arašídového másla
  • ¼ hrnku agáve nebo javorového sirupu (nebo jiného sladidla)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli (jestli používáte arašídové máslo, které už je osolené, tak solit nemusíte)
  • 4 čtverečky hořké čokolády
  • 2 zarovnané odměrky Blendea SUPERPROTEINU

domácí cizrnové cookies

Recept je nenáročný a suroviny běžné. Nezapomeňte na SUPERPROTEIN, aby byly sušenky vláčné a ještě zdravější.

 

Postup:

Předehřejeme si troubu na 180°C. Do mixéru dáme cizrnu a mixujeme do té doby, než z ní bude sypká směs. Pak do mixéru přidáme zbytek ingrediencí (kromě čokolády) a mixujeme, dokud se vše nespojí.

Těsto dáme do misky, rukama promačkáme, a přidáme na kousky nasekanou hořkou čokoládu. Pak na plech tvarujeme sušenky a pečeme do zlatova (asi 10-12 minut). Na jednu sušenku vychází cca 1 polévková lžíce těsta. Po vydání z trouby necháme chvíli vychladnout, a hned je můžeme servírovat. Dobrou chuť!

 

Zdravotní účinky použitých surovin:

  • Cizrna j evelmi bohatá na kvalitní sacharidy a bílkoviny, dále také na vitamíny B2 a B6, fosfor, draslík, hořčík, vápník, zinek, a ve velké míře také železo. Navíc také obsahuje mnoho kyseliny listové, a je tak vhodná např. pro těhotné ženy.
  • Tahini pasta je velmi bohatá na kvalitní rostlinné bílkoviny, vitamin E, vitaminy skupiny B, vápník, železo, zinek, draslík a fosfor. Obsahuje také látku zvanou sezamol, která se řadí mezi antioxidanty a napomáhá tak budovat naši imunitu. Mimo to působí pozitivně např. na naše trávení a kvalitu vlasů a nehtů.
  • Arašídové máslo je velmi známé svým obsahem zdravých tuků a kvalitních bílkovin. Mimo to je ale bohaté i na vitamín B3 a E nebo na železo a draslík. Vždy si však dejte pozor, aby vaše arašídové máslo neobsahovalo žádné přidané cukry nebo oleje a bylo opravdu jen ze 100% arašídů.
  • Blendea SUPERPROTEIN spojuje rostlinné proteiny a superpotraviny, které podporují organismus při fyzické zátěži. Bezlepkové a bezlaktózové proteiny z hnědé rýže a hrachu poskytnou svalům kvalitní potravu a cenné aminokyseliny, maca peruánská dodá energii, MSM posílí svaly, klouby a zvýší ohebnost a lucuma a yacon směs přirozeně lehce dosladí.

blendea superprotein

Vyzkoušejte i ostatní zdravé recepty…

datlové žvýkací kuličky

 

autor

Karolina Ohlídalová

O stravování a zdravé vaření jsem se však začala zajímat ve svých 15 letech, kdy jsem se stala vegankou. Sdílím své nápady na veganská jídla a snažím se tak inspirovat ostatní k rostlinnému stravování.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Melounový salát s balkánským sýrem a semínky

23.08.2022

Léto je pomalu u konce, ale láska k melounům stále neutichá. Pokud i vy milujete vodní melouny, rozhodně dejte šanci tomuto receptu. Kombinace sladké šťavnaté dužiny s výrazně slaným balkánským sýrem doplněná o okurku vytváří skvěle osvěžující pokrm, který oceníte v těch nejparnějších dnech i takto na konci léta, kdy je už místy sychravo. Protože […]

Číst celý článek

Polomáčené matcha sušenky z kokosové mouky

31.07.2022

Matcha je sice zelený čaj pocházející z Japonska, ale využití má mnohem více. Připravit si z něj můžete například i masku na obličej, latte nebo třeba sušenky. O recept se dokonce i podělíme. Je rychlý a neobsahuje žádný rafinovaný cukr ani bílou mouku. Můžete s nimi pohostit své přátele nebo si je připravit jen tak, […]

Číst celý článek

Růžová smoothie bowl s čokoládovou krustou

28.07.2022

Smoothie bowl k snídani je prostě smoothie bowl k snídani. Je to dokonalý lehký pokrm evokující nikdy nekončící léto a nekonečné sluneční paprsky. Další výhodou je především to, že receptur na skvělé smoothie bowls je opravdu mnoho. Možná i nekonečno. A my tu pro vás dneska jeden tip máme, tak ho můžete vyzkoušet třeba k […]

Číst celý článek

RAW proteinové oreo sušenky z datlí a kakaové směsi SUPERCHILL

24.11.2021

Otočit, omlékovat a sníst. To je Oreo, které miluje asi téměř každý. Pokud se však chcete vyhnout ne zrovna transparentnímu složení u těchto sušenek, zkuste si udělat vlastní. Domácí. Bez palmového oleje a zbytečného cukru. My pro vás máme jednoduchý RAW recept, na kterém si maximálně pochutnáte. Tak hurá do toho ?

Číst celý článek

Měkké kávové cookies ze špaldové mouky a ovesných vloček

13.10.2021

Cookies by neměly běhat jen v internetových prohlížečích, ale hlavně v našich svačinových krabičkách a měly by hlavně provonět celý dům. Tyhle to splňují. I když, nezaručujeme, že se do té krabičky ke svačině vůbec dostanou. Jsou totiž opravdu výborné a vy budete v obrovském pokušení, abyste je nesnědli všechny hned po vyndání z trouby.

Číst celý článek

Tvarohový cheesecake s lesními plody do skleničky

11.10.2021

Jednoduchý a rychlý cheesecake, kterým můžete překvapit návštěvu nebo si ho připravit na další den ke snídani či do školy. Jeho svěží ovocná chuť zaujme vaše chuťové buňky a vy si budete přát, abyste nikdy lžičkou nenarazili na dno skleničky.

Číst celý článek

RAW datlové kuličky s křupavými pistáciemi, lyofilizovaným banánem a kešu oříšky

29.09.2021

Máte chuť na něco dobrého a nechtějí se vám vymýšlet žádné složitosti? Jestli ano, tento recept od @_with.ella je přesně pro vás. Připravte si nepečené datlové kuličky s křupavými ořechy. Ingredience si můžete i upravit podle svého. Takže se nebojte využít fantazii a chuťové buňky ?

Číst celý článek

Vyvážený podzimní jídelníček: Z jakých potravin by se měl především skládat a proč?

14.09.2021

Návod na zdravý a vyvážený jídelníček, který lze aplikovat celý rok, neexistuje. Kromě toho, že bychom měli přihlížet k individuálním potřebám, je doporučeno sledovat také aktuální roční období. Na podzim má totiž lidský organismus malinko jiné potřeby než v horkých letních dnech.

Číst celý článek

Rostlinný cuketový krém s hráškem, uzeným tofu a zelenými superpotravinami

10.09.2021

Receptů s cuketami není nikdy dost. Tento je jednoduchý a poměrně rychlý. Co je na něm ale nejlepší je to, že ho můžete klidně využít i k těstovinám jako omáčku, v případě, že nejste úplně polévkový typ. Nehledě na to, jak si tento krém vychutnáte, rozhodně můžete spoléhat na to, že svému tělu dopřáváte hromadu […]

Číst celý článek

Banánovo-kávový milkshake s kakaem a ořechovým krémem

01.09.2021

Pokud jste někdy pochybovali o rozpustné kávě, s tímto receptem si ji zamilujete. Nadýchaná textura a jemně nasládlá kávovo-ořechová chuť tohoto rostlinného milkshaku je přesně to, co potřebujete k nakopnutí v průběhu náročného dne. Vyzkoušejte ho proto co nejdříve.

Číst celý článek