Chlorofyl jako přírodní látka prospěšná pro naše zdraví zažil již před několika lety svůj vzestup na poli zdravé výživy i léčitelství. Všichni víme, že se jedná o zelené rostlinné barvivo. Je základovým kamenem celé přírody, protože umožňuje fotosyntézu.
Přeměňuje sluneční energii na chemickou, která je pak využívána k tvorbě sacharidů a kyslíku – látek nezbytných pro život na Zemi. S čím nám může tato přírodní látka pomoct a odkud jí získáme nejvíce se dozvíte v článku.
Vyzkoušený pomocník pro doplnění chlorofylu
Vysokým obsahem chlorofylu se pyšní zelené superpotraviny. Získejte z nich co nejvíce pohodlně užíváním jedinečné supersměsi Blendea SUPERGREENS.
- Kombinuje 5 silných zelených superpotravin v optimálním poměru – chlorellu, spirulinu, zelený ječmen a mladou pšenici.
- Superpotraviny šetrně sušíme a meleme při nízké teplotě tak, aby byly zachovány všechny bioaktivní látky a nesnížil se jejich účinek.
- Pevné zdraví přímo z přírody načerpáte už jedinou lžičkou supersměsi denně.
- Vychutnat si ji můžete jednoduše s vodou, džusem nebo oblíbeným smoothie.
- Objednejte si ji ještě dnes a do dvou dnů je u vás.
Chlorofyl a jeho bratr hemoglobin
Pozoruhodným zjištěním již krátce po objevení chlorofylu na počátku minulého století bylo, že jeho chemická struktura je téměř shodná se strukturou hemoglobinu – červeného krevního barviva, které je odpovědné za přenos kyslíku v těle. Jediným rozdílem je centrální atom, jenž tvoří u chlorofylu hořčík a u hemoglobinu železo.
Chlorofyl tak zvyšuje schopnost těla produkovat hemoglobin a tím zlepšuje krevní obraz. To je pro nás prospěšné především v případě, že trpíme chudokrevností, tedy poruchou tvorby červených krvinek a jejich nedostatkem.
Chudokrevnost se vyznačuje nejčastěji únavou, bledostí, dušností a sníženou výkonností. Projevy jsou ale rozmanité podle konkrétního typu onemocnění.
Býváte často unavení a zadýcháte se i při malém výkonu? Přečtěte si náš článek o chudokrevnosti, kde se dozvíte další užitečné informace.
Všestranné účinky chlorofylu
Zlepšení krvetvorby není jediným pozitivem, které může chlorofyl nabídnout. Je bohatý na spoustu potřebných látek. Obsahuje vitamíny K, C a kyselinu listovou, z minerálů pak železo, vápník a hořčík.
Zároveň je chlorofyl považován za silný antioxidant, jenž zpomaluje stárnutí organismu. Neutralizuje totiž volné radikály, které způsobují chátrání buněk.
O významu a účincích antioxidantů čtěte v článku Antioxidanty a bohaté potraviny.
Mimo to má chlorofyl protizánětlivé a hojivé účinky, velmi pozitivně působí na kůži. Již v roce 1940 přinesl odborný časopis Journal of Surgery zprávu o 1200 nemocných, kterým chlorofyl urychlil hojení ran.
Výživoví poradci doporučují chlorofyl také jako zásadotvornou složku, která pomáhá při překyselení organismu způsobeného nesprávnou stravou. Právě překyselení může být příčinou mnohých zdravotních problémů.
Týká se vás překyselení? Zjistěte to v článku Překyselení organismu jako riziko moderní stravy.
Chlorofyl působí skvěle při špatném zažívání. Harmonizuje trávicí trakt a podporuje správnou funkci peristaltiky střev. Pohlcuje také pachy, pomáhá neutralizovat zapáchající dech a je přidává se i do deodorantů.
Shrnutí účinků chlorofylu
- podporuje krvetvorbu
- působí antioxidačně a zpomaluje stárnutí
- bojuje proti infekcím a zánětům, zlepšuje hojení
- zlepšuje pleť
- pomáhá proti překyselení organismu
- upravuje trávení
- pohlcuje pachy
Jak chlorofyl užívat?
Samotný chlorofyl můžeme užívat jako tekutý koncentrát, který je výtažkem ze zelených rostlin. Takovýto tekutý chlorofyl pak přidáváme po kapkách do vody.
Lepší než užívat samotný chlorofyl je však zaměřit se na potraviny, jenž ho obsahují vysoké množství. Tělu tak dodáme více důležitých látek a komplexně posílíme naše zdraví.
Které potraviny mají chlorofylu nejvíce?
Poznávacím znamením pro chlorofyl je zelená barva. Protože jde o rostlinné barvivo, najdeme ho v ovoci, zelenině, bylinkách či dalších rostlinách. Tady vám přinášíme výčet těch nejbohatších.
Chlorella a spirulina
Možná je někteří z vás ještě neznají. Chlorella je sladkovodní řada s největší koncentrací chlorofylu vůbec, spirulina je sladkovodní sinice rovněž obsahující vysoké množství chlorofylu. Obě tyto rostliny se sobě v mnohém podobají a mají na náš organismus podobné účinky.
KLIKNĚTE pro více naučných článků z kategorie Chlorella
Mimo chlorofyl (kterého však chlorella obsahuje významně více) v nich najdeme také vlákninu, jenž napomáhá k lepšímu trávení, také vitamíny A, C, E či K, u spiruliny navíc vitamíny skupiny B.
Některé zdroje uvádějí, že je dokonce jediným rostlinným zdrojem vitamínu B12, jehož nedostatkem trpí především lidé orientující se pouze na rostlinnou stravu (vegani). Z minerálů mají významné zastoupení draslík, hořčík, vápník, fosfor či železo.
Chlorella a spirulina působí detoxikačně, pomáhají snižovat cholesterol a optimalizovat krevní tlak, urychlují metabolismus, zmírňují překyselení organismu a mnoho dalšího. Užívají se ve formě tablet či prášku.
KLIKNĚTE pro více naučných článků z kategorie Spirulina
Zelený ječmen a mladá pšenice
Ječmen a pšenice jsou dvě plodiny známé již dlouhá staletí, jako léčivé prostředky přinášející tělu životně důležité látky jsou však využívány až v posledních letech. Pokud mluvíme o zeleném ječmeni a mladé pšenici, máme na mysli jejich mladé výhonky, které jsou přímo napěchované vitamíny, minerály a stopovými prvky, z nichž tato rostlinka roste. Tyto látky jsou z nich získávány lisováním či sušením. Užívají se tedy nejčastěji formou prášku rozmíchaného ve vodě.
KLIKNĚTE pro více naučných článků z kategorie Zelený ječmen
Kromě množství chlorofylu v nich najdeme vitamíny skupiny B, vitamín C, E a K, z minerálů draslík, vápník, měď, železo, fosfor či hořčík a další. Zelený ječmen a mladá pšenice nás chrání před civilizačními chorobami, zlepšují naši imunitu, mají výborné účinky na naši pleť, optimalizují trávení, čistí cévní stěny a udržují tak srdce v kondici a mnoho dalšího.
KLIKNĚTE pro více naučných článků z kategorie Mladá pšenice
Pokud nechcete sahat po doplňcích stravy, můžete chlorofyl svému tělu dopřát formou listové zeleniny, ovoce a bylinek. Podívejte se, které ho obsahují nejvíce.
Listová zelenina
Mezi listovou zeleninou vede špenát, dalšími významnými zdroji chlorofylu jsou však také kapusta nebo mangold. Prakticky ale stačí jíst vše, co je zelené a chlorofyl vám chybět nebude.
Hrášek, chřest či brokolice
Hrášek je velmi vhodný pro zařazení do jídelníčku nejen kvůli hodnotným vitamínům a minerálům, ale také kvůli vysokému obsahu bílkovin. Chřest je bohatý na antioxidanty, které mimo jiné zpomalují stárnutí organismu. S brokolicí zase dodáte tělu velmi důležitý hořčík.
Čerstvé bylinky
Nejen že jsou výborným zdrojem chlorofylu, ale také jsou velmi chutné a obohatí každé jídlo.
A dále…
Chlorofyl poznáme v přírodě velmi snadno. Čím zelenější rostlina je, tím více chlorofylu má. Najdeme ho tak třeba i v zelených fazolkách, zelené paprice, avokádu, roznovém víně, okurkách a stovkách dalších potravin.
Pozor na znehodnocování chlorofylu
Stejně jako u dalších látek se hodnota chlorofylu tepelnou úpravou výrazně snižuje. Nejvíce ho tedy získáme z potravin v syrovém stavu. Pokud nezvládáte denně sníst několik kusů ovoce či zeleniny, abyste si zajistili jeho dostatečný přísun, máme pro vás tip!
Jenom stěží dokážete ráno tělu dodat něco výživnějšího, než právě zeleninové smoothie. Energie jako řemen!
Připravte si chutné smoothie, kterým dodáte tělu spoustu živin a ještě si pochutnáte. Máme pro vás hned několik receptů na zelená smoothie napěchovaná chlorofylem:
- Avokádové smoothie s limetkou
- Cuketové smoothie na detoxikaci
- Okurkové smoothie s mátou
- Zelené smoothie s kiwi
- 3 zelené smoothie na hubnutí i vitalitu
KLIKNĚTE také na kategorii Smoothie receptů, kde neustále přidáváme nové zdravé inspirace.
Dobrý den, zkouším si dělat zelené smoothie z listů dubu, buku, břízy, kopřivy a pampelišky. Podle mě je to lepší než kupovat nějaké přípravky a je to zadarmo. Jaký na to máte názor prosím?
Dobrý den, ano, máte pravdu.
Vyjmenované suroviny lidé léta konzumují v různých formách, čerstvé i sušené. To je jejich nejpřirozenější forma a udrží si tak nejvyšší obsah prospěšných látek. Určitě ve svých zvycích pokračujte a klidně nás inspirujte nějakých zajímavým receptem 🙂
Zatracovat nelze ani zmíněné přípravky a různé bylinné směsi. Ne každý zná rostliny, které lze konzumovat, nezná jejich prospěšné účinky nebo jednoduše nemá dost času na sběr a zpracování. Ve větších městech je často problém najít stromy, které nerostou u cesty nebo ve znečištěné půdě. Lidé, kteří tyto výrobky nakupují, tak pro sebe dělají taky něco dobrého, ale za hotový produkt si samozřejmě něco připlatí. Tak nebo tak, je vždy dobré obohatit jídelníček o čerstvé nebo i různě zpracované zdravé potraviny. Máte náš obdiv, že si své suroviny sbíráte sám a tomuto velmi fandíme. Přeji pevné zdraví a krásné dny strávené sběrem v přírodě 🙂
Pane Lukáši Chládku, jste borec. Máte náš obdiv za Vaši odpověď panu Tomášovi.
Napsal jste to naprosto přesně a slušně. Stejně jako p.Tomáš (před kterým také smekám) si sama odšťavňuji různé bylinky (pampelišky,kopřivy,mladou pšenici, jitrocel, řebříček, atd. atd.), suším je na čaje, kvasím… a celkově se snažím využít zdroje přírody jak to jde, ale např. při cestování je to pro nás obtížné a tak jsem si zjišťovala vhodný produkt a narazila na Vás. A přesvědčila mě právě Vaše reakce na p. Tomáše. Mám z ní pocit, že to děláte poctivě. Děkuji a přeji hodně úspěchů ?
Dobrý den, Markéto. Děkuji pěkně za Vaši reakci i nákup, který jste provedla. Na své zvyky a vlastní zpracování bylin určitě nezanevřete. Je skvělé, že existuje spousta lidí, kteří si čaje a směsi připravují sami a tomuto velmi fandíme 🙂 Přeji krásný den a hlavně pevné zdraví.
[…] TIP: Japonci jedí co nejzeleněji. Čím je zelená v potravinách tak prospěšná? […]