• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Pravá cejlonská skořice – zdravé koření s významnými benefity pro tělo

Pravá cejlonská skořice – zdravé koření s významnými benefity pro tělo

Voňavá a sladká skořice se používá zejména v pekárenství při výrobě různých cukrovinek, cereálií a dalších spíše sladkých potravin.

Populární je zejména v období Vánoc, ale lidé si skořici přidávají například do domácího jablečného štrůdlu či teplých nápojů.

Díky jejím účinkům na zdraví je skořice součástí celé řady potravin a produktů v oblasti zdravé výživy. 

Cejlonská skořice je pro tělo ještě o něco prospěšnější. Třeba už jen v tom, že obsahuje nejméně toxického kumarínu (o něm níže).

cejlonská skořice a skořicovník
Cejlonská skořice se získává sušením tenkých a křehkých vrstev kůry skořicovníku

Základní informace 

  • Další názvy: Pravá skořice, Cinammomum zeylonicum
  • Země původu: Srí Lanka (ostrov Cejlon)
  • Prodává se v podobě: na kousky nařezaná vnitřní kůra, najemno namletá vnitřní kůra skořicovníku
  • Dostupnost v ČR a SR: ano
  • Produkt s obsahem cejlonské skořice: Blendea SUPERCOFFEE, Skořice olejová tunktura
cejlonská skořice
Pravá cejlonská skořice se vyznačuje příjemnou vůní, jemnou a sladkou chutí a příznivými účinky na zdraví.

Co přesně je cejlonská skořice?

Oblíbené koření skořice se získává z kůry rostliny známé pod názvem skořicovník, který se například v tradiční ajurvédské medicíně používá jako účinný lék při dýchacích a zažívacích potížích.

Charakteristickou vůni a chuť skořici dodává látka cinnamaldehyd, podle níž také získala své latinské jméno. Nejkvalitnější skořice pochází z osmiletých keřů skořicovníku.

Skořice se vyrábí tím, že se ořeže stonek skořicovníku, až zůstane vnitřní kůra. Z té se ještě odstraní zbytky dřevěných částí. Vnitřní kůra se poté suší tak dlouho, až vzniknou typické srolované tyčinky připomínající doutníky.

Skořice se prodává buď jako celé “tyčinky” nebo se usušená kůra mele na jemný prášek používaný jako koření.

VÍTE, že cejlonskou skořicí dochucujeme kávovou směs Blendea SUPERCOFFEE?

Společně s výbornou a intenzivní kávou si tak dopřejete skvělý chuťový zážitek.

Mleté medicinální houby v BIO kvalitě (chaga, reishi a hericium) zase posílí vaši imunitu.

Dva druhy skořice – pravá vs. falešná skořice

Pravá skořice, které se budeme v následujícím článku detailně věnovat, je díky svému původu označována jako cejlonská skořice.

Rozdíly mezi pravou a falešnou skořicí jsou velmi zásadní a nejedná se pouze o původ.

Té „falešné“ z Číny totiž chybí jemná a sladká chuť cejlonské skořice a navíc obsahuje větší množství jedovaté látky kumarin.

Existují dva různé druhy skořice:

  • Cejlonská (pravá) skořice
  • Čínská (Cassia) skořice 

Cejlonská skořice pěstovaná na Srí Lance bývá označovaná také jako pravá skořice.

Tou falešnou je myšlen druhý rozšířenější druh skořice čínská neboli Cassia, která se pěstuje v Číně.

Falešná skořice je běžnější zejména kvůli podstatně nižší ceně. Jak se tyto dva druhy liší?

  • Cejlonská skořice má jemnější a sladší chuť a aroma.
  • Čínská skořice je chuťově výraznější, ostřejší a aromatičtější.
  • Pravá cejlonská skořice obsahuje minimum jedovaté látky kumarin, která poškozuje játra.
  • Čínská skořice je levnější a v obchodech běžnější.
  • Cejlonská skořice je světle hnědá a křehká na dotyk, má daleko jemnější chuť a aroma.
  • Čínská skořice je hrubší, má tmavší červenější barvu a usušená kůra tvoří žlábkovité trubky.
  • Zatímco cejlonská skořice se pěstuje pouze na Srí Lance, čínská skořice se pěstuje v Číně, Barmě, Indii a Indonésii.
pravá cejlonská skořice
Všimněte si, jak je cejlonská skořice křehká a jemná..
falešná čísnká skořice
…a zde hrubá, na pohled až umělá, ale samozřejmě levnější čínská skořice.

Léčivé účinky cejlonské skořice

Léčivými účinky skořice se zabývají vědci po celém světě. Není na tom nic zvláštního, vždyť medicína využívá celou řadu léčivých bylin a rostlin.

Prospěšnější je cejlonská skořice, která obsahuje minimum jedovaté látky kumarin, a zato spoustu zdraví prospěšných látek.

Cejlonská skořice obsahuje celou řadu účinných a zdraví prospěšných látek jako silice, které obsahují cinnamaldehyd (aldehyd kyseliny skořicové, phellandrin a eugenol), bílkoviny, sacharidy, vlákninu, minerály (vápník, železo, hořčík, fosfor, mangan, draslík, měď, zinek, sodík, selen), nenasycené mastné kyseliny, vitaminy (C, E, K), lutein, betakaroten, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou.

  • Uklidňuje a dodává pozitivní energii
  • Posiluje imunitní systém 
  • Snižuje cholesterol
  • Reguluje hladinu cukru v krvi
  • Podporuje léčbu cukrovky
  • Působí jako přírodní antioxidant
  • Pomáhá krevnímu oběhu a snižuje riziko vzniku srdečního onemocnění
  • Chrání tělo před oxidačním stresem
  • Má příznivý vliv na zažívání
  • Mírní bolesti žaludku a chrání před vznikem žaludečních vředů
  • protizánětlivé účinky
  • Blokuje virus HIV před napadením buněk
  • Pozitivní vliv při léčbě rakoviny
  • Preventivně chrání před neurodegenerativními onemocněními
  • Zrychluje metabolismus a mírní chuť na sladké
  • Posiluje kognitivní a paměťové funkce

Benefity cejlonské skořice v pár kapkách. Vyzkoušejte skořicovou tinkturu na báze MCT oleje.

Snižuje hladinu cukru a cholesterolu

Vědci například prokázali prospěšný vliv skořice u cukrovky, jelikož snižuje hladinu cukru v krvi a zvyšuje citlivost na inzulin, hormonu odpovědného za transport krevního cukru z cév do buněk.

Částečně je dokonce skořice schopna napodobit a plnit funkce inzulinu. Podobné je to s regulací cholesterolu. 

Patří mezi silné antioxidanty

Zkoumají se také antioxidační účinky skořice. Pravá skořice obsahuje antioxidant epikatechin, který se nachází v borůvkách, tmavé čokoládě a červeném víně.

Tato látka má velký význam, protože chrání tělo před oxidačním stresem. Skořice je lepší antioxidant než oregano a česnek.

Má protizánětlivé, antimykotické a antibakteriální účinky

Skořice má silné protizánětlivé účinky, pomáhá tělu zbavit se infekcí a udržet zdravé buňky, podporuje vylučování odpadních látek z těla ven a účastní se obnovení poškozených tkání.

Konzumací skořice lze zmírnit projevy vzniklého zánětu v těle. 

Podporuje léčbu vážných onemocnění

Souvislost byla také nalezená při léčbě HIV díky obsahu látek zvaných flavonoidy, které virus blokují před napadením zdravých buněk.

Zkoumá se také vliv má skořice na léčbu roztroušené sklerózy a rakoviny.

Vědecké studie ukazují, že skořice brání růstu nádorových buněk. Skořice rovněž oddaluje projevy Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.

Bezpečné užívání a dávkování

S konzumací pravé cejlonské skořice nejsou spojené vedlejší účinky. U čínské je třeba být opatrný kvůli několikanásobně vyššímu obsahu jedovaté látky kumarin. 

Vzhledem k tomu, že u levnější skořice není často znám nejen původ, ale ani obsah kumarinu, je doporučeno konzumovat maximálně 1 lžičku skořice denně.

U ověřené pravé cejlonské skořice lze použít až 2,5 lžičky denně bez obav o zdraví. To platí u dospělého člověka.

TIP: Začněte každé ráno šálkou Blendea SUPERCOFFEE.

Nabije energií, povzbudí imunitu, zklidní zažívání a skvěle chutná.

Latte z kávy s medicinálními houbami
Skořicové latté z Blendea SUPERCOFFEE

Má cejlonská skořice i negativní účinky?

Při rozumné konzumace skořice žádné vedlejší negativní účinky nehrozí.

Při nadměrné konzumaci skořice se však objevují informace, že by mohla:

  • zvýšit riziko vzniku některých druhů rakovin (např. rakovina plic, ledvin a jater)
  • vyvolat nepříjemnou alergickou reakci v ústech (otoky, pálení, svědění, bílé skvrny)
  • způsobit nízkou hladinu cukru (hypoglykémii)

Co je to kumarin a proč je škodlivý?

Kumarin je jedovatá látka, která se nachází primárně v čínské skořici.

Pravá skořice kumarin obsahuje sice také v minimálním množství a to cca 300 mg v 1 kg skořice, u čínské skořice je obsah až desetinásobně vyšší.

Ve větším množství je kumarin toxický a může poškodit játra. Jeho denní příjem by neměl překročit 0,1 mg na 1 kg tělesné váhy.

Dále může kumarin reagovat s různými léky (např. aspirin, ibuprofen, warfarin a další) a vyvolat zdravotní komplikace.

Kumarin obsahují i běžné potraviny jako mrkev, petržel, celer, pastiňák, tabák, vanilka, jahody, meruňky a řada bylin (tomka vonná, koriandr, lékořice, andělika, mařinka, komonice atd.).

čínská skořice s kumarinem
Čínská skořice obsahuje několikanásobně vyšší množství toxické látky kumarin.

SLOVO AUTORKY:

Monika Šaríková

Potenciál skořice se zdá být ohromný. Důležité však je vybrat si pravou skořici.

Sice si připlatíte, ale falešná skořice takové léčivé účinky prostě nemá. Ideální je mletá skořice, která se hodí do celé řady jídel, přidávat si ji můžete také do snídaňových jídel, jako jsou müsli, kaše, smoothie apod. 

Skořice neobsahuje téměř žádné kalorie, jídlům dodá sladší chuť, příjemné aroma a navíc má antioxidační účinky.

Vyzkoušet můžete například prémiovou kávovou směs Blendea SUPERCOFFEE, která kromě cejlonské skořice obsahuje medicinální houby (chaga, reishi, hericium pro podporu imunity) a vlákninu inulin z kořene čekanky (pro klidná střeva a žaludek) 😉

Monika Šaríková

Jako profesionální copywriter. Je to má práce i koníček zároveň, a každé téma mě nějakým svým vlastním způsobem obohacuje. Mým srdcovým tématem však byl, je a bude zdravý životní styl, který pro mne znamená kombinaci všeho dobrého, co dělám nejen pro sebe samotnou, ale rovněž pro své blízké a hlavně životní prostředí. A čím lépe a spokojeně se cítím sama se sebou, tím více dokážu předat dál i vám - našim čtenářům.

10 komentářů: “Pravá cejlonská skořice – zdravé koření s významnými benefity pro tělo”

  1. Přeji pěkný večer,
    mohu se zeptat jestli si mohu přidávat každé ráno i večer do kávy čajovou lžičku cejlonské skořice? Nebo máte nějaké recepty se skořicí jako doplněk? Moc děkuji a s přáním pěkného večera s pozdravem Snopek

    • Dobrý den, Ladislave.
      Podle odborníků je bezpečné denní množství 2 až 4 gramy skořice denně (polovina až jedna celá čajová lžička). ZDROJ > https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-cinnamon
      Co se týče receptů, na internetu jich najdete spoustu, ale ty s takovým množstvím neuvažují, protože by výsledný pokrm chutnal jenom po skořici. TIPY > https://fresh.iprima.cz/sbirka-receptu-s-vonavou-skorici
      Z doplňků Blendea mohu doporučit naši SUPERCOFFEE, která obsahuje 0,33 g cejlonské skořice na dávku jedné čajové lžičky. Já osobně si dělám kávu ze 2 lžiček a to 2x za den. To je přibližně 1,3 gramu skořice, takže se toto množství přibližuje bezpečné doporučené dávce > https://www.blendea.cz/produkt/supercoffee/
      Jiné doplňky bohužel neznám, i když jistě existují 🙂
      Přeji krásný den a pevné zdraví.
      Lukáš z blogu Blendea

  2. Dobrý den .mužu skořici když mám nemocnou šitnou žlázu děkuji.mám sníženou

    • Dobrý den, Jano.
      Ano, podle dostupných důkazů je skořice bezpečná a velmi vhodná. Cituji:
      „Bylinky a koření jako zázvor, kurkuma, skořice a koriandr jsou dobré zahřívací byliny, které pomáhají zvýšit funkce metabolismu, které jsou velmi důležité pro osoby se sníženou funkcí štítné žlázy.“ (zdroj)
      Bylinky určitě různě střídejte a neužívejte pouze samotnou skořici ve zvýšeném množství. Berte ji jako součást zdravého jídelníčku.
      Přeji krásný den a pevné zdraví 🙂
      Lukáš z blogu Blendea

  3. MÓÓÓC pěkný článek, to jsem nevěděl o čínské skořici a říkal jsem si proč ty levnější chutnaji tak mdle🙈. Děkuji 👍

  4. Dobrý den. Co říkáte kombinaci cejlonské skořice s medem? Případně jaké s tím máte zkušenosti. My si to děláme sami již mnoho let, jako prevenci v zimním období. Ráno malou lžičku před jídlem a navečer před spaním. Skořicový med se dá koupit, ale k tomu důvěru nemám.

    • Dobrý den.
      Této kombinaci říkám pouze „Dobrou chuť, Františku“ 🙂 . Pokud Vám skořice s medem chutná, není důvod přestat ji takto konzumovat. O to lépe, pokud vidíte nějaké účinky v období nachlazení.
      Kupovaný skořicový med by také neměl být problém, ale sledujte si na etiketě, zda obsahuje pouze nějaké skořicové aroma nebo skutečnou skořici. Pokud si směs vyrobíte doma, určitě ušetříte a přesně víte, kolik čeho jste použil. Zdá se mi to tak výhodnější.
      Přeji krásný den a v aktuálním období nachlazení hlavně pevné zdraví 🙂
      Lukáš Chládek z blogu Blendea

  5. Dobrý den, mám crohnovu nemoc a před cca 14 dny jsem začala pít kávu s pravou cejlonskou skořicí.Chci se zeptat,zda mi nezpůsobuje problém, neboť jsem začala častěji chodit na toaletu.Dávám si
    trochu na lžičku.
    Děkuji za odpověď.Jana T

    • Dobrý den.
      Zde bych se orientoval čistě podle selského rozumu a to vyřadit skořici na 2-3 dny a sledovat, zda se komplikce neztratí. Pokud ano, mohlo jít o její důsledek, a pokud ne, problém bude jinde. Možná jste citlivější na konkrétní kávu, kterou pijete. Můžete si to odzkoušet a kávu na čas vyměnit za jinou značku nebo typ.
      Cituji jeden odborný zdroj, který jsem dohledal:
      Užívání velkých dávek cejlonské skořice po dlouhou dobu nebo pití velkého množství skořicového čaje může způsobit zažívací potíže. Ty mohou zahrnovat běžné komplikace, jako je nevolnost, bolest žaludku, zvracení a průjem. Skořice může také oddálit vyprazdňování žaludku, což pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi.“
      Vyzkoušejte si dát pauzu a poté se nám zase klidně ozvěte 🙂
      Přeji hezký den a vždy pevné zdraví.
      Lukáš Chládek z blogu Blendea

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Magtein: Jediný hořčík, který dostanete až do mozku ➡️🧠

18.11.2024

Magtein je považován za aktuálně nejefektivnější formu hořčíku, který se dovede dostat až do mozku a působit na něj svými prospěšnými účinky. Jiné formy hořčíku do mozku pronikají v mnohem menší míře a nepůsobí v něm tak efektivně. Magtein postupně začínají prodávat různí prodejci i v Česku. To bychom ale nebyli Blendea, abychom ignorovali další […]

Číst celý článek

Nedostatek vitamínu D láme kosti, dráždí svaly a škodí imunitě 🦴💪🤒

16.10.2024

Alarmující zprávy o tom, že českou, potažmo celosvětovou populaci ohrožuje nedostatek vitamínu D, jste již pravděpodobně zaznamenali. Odhadem minimálně 50 % lidí trpí deficitem vitamínu D. Testy hladin se běžně nepředepisují a člověk, který chce svoji hladinu znát, musí uhradit specializované krevní testy. Lékař vás na testy pošle pouze za předpokladu, že u vás nedostatek […]

Číst celý článek

Zánět močových cest chytnete nahned. Jak se projevuje a léčí?

30.07.2024

Zánět močových cest vás zajímá ze 2 důvodů: Buď před ním máte respekt a zajímá vás, čemu všemu se vyhýbat nebo vám jej urolog již diagnostikoval a nyní hledáte možnosti úlevy a rady, aby se opět nevrátil. Standardně přicházím se všemi odpověďmi. Nejčastější příčinou zanícených močových cest je bakteriální infekce bakterií Escherichia coli nebo různá […]

Číst celý článek

Sleepy girl mocktail podpoří spánek, ale neohrozí linii 🍒😴

16.07.2024

Dnes se podíváme na nový tiktokový trend, kterým je sleepy girl mocktail a tedy moktejl ospalé dívky. Přiznám se, že TikTok nesleduji, nicméně jako značka Blendea trendy sledujeme a přizpůsobujeme jim svou nabídku. Jako zdravější alternativu přeslazených mocktailů, které zvlášť v létě neoceníte kvůli snaze udržet si štíhlou postavu do plavek a do svých tiktokových […]

Číst celý článek

Kyselina listová v těhotenství: Nebeská mana pro plod i kojence 👼🍀

05.06.2024

Kyselina listová se doporučuje každé těhotné ženě a také kojícím matkám. Pokud jste těhotná nebo otěhotnět teprve plánujete, váš lékař vám již kyselinu listovou pravděpodobně doporučil. Mimo zelených druhů zeleniny a dalších rostlinných potravin obsahují kyselinu listovou také doplňky stravy, ve kterých lze efektivněji dávkovat optimální denní množství v dobře vstřebatelné formě. V menším množství […]

Číst celý článek

Shilajit: Zdraví prospěšná pryskyřice? Jak se jí a co dělá? 🪨

14.05.2024

Shilajit je přírodní látka rostlinného původu s různými zdravotními účinky. Je to pryskyřice a tedy lepkavá, tmavá hmota podobná dehtu nebo syrové ropě, která se v přirozené formě vyskytuje různě po světě. Historicky nejvyšší oblibu si získala v tradiční ajurvédské a tedy původní indické medicíně. V článku jmenuji aktuálně dostupné důkazy o zdravotních účincích shilajitu, […]

Číst celý článek

Co je v doplňku lepší, extrakt nebo prášek ze sušené rostliny?

25.04.2024

Věčné téma a jeden z prvních požadavků na složení doplňků stravy: Užívat doplňky s extrakty z rostlin nebo sušené prášky či práškové směsi z celých surovin? Každá forma doplňků má své plusy i mínusy. Jelikož v Blendea vyrábíme několik doplňků v obou formách, vysvětleme si, pro koho je která vhodná a proč.

Číst celý článek

Bestseller SUPERGREENS hlásí nové svěží příchutě: lesní směs, mango, hruška, višeň a švestka 😍

17.04.2024

Co jste po nás chtěli, to jsme pro vás vyrobili! A pokud jste náhodou nechtěli nic, i tak budete příjemně překvapení. O co jde?

Číst celý článek

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek