Kávovník je keř, z něhož sušením a pražením získáváme ony úžasné tmavě hnědé až černé “fazolky” určené pro přípravu lahodného a povzbuzujícího nápoje.
Z více než stovky odrůd kávovníku rostoucích po celém světě jsou nejpoužívanější dvě z nich - arabica a robusta.
V tomto článku se zaměříme hlavně na arabicu a její účinky na lidské zdraví.
Vzhled arabiky, vůně a chuť hotové kávy
Zatímco zrna robusty poznáte podle kulatého tvaru a rovnější středové rýhy, zrna arabicy jsou protáhlejší a středová rýha se elegantně vlní do výraznějšího esíčka.
Markantnější je však rozdíl v chuti kávy připravené z arabicy či robusty.
Káva ze zrn robusty je silnější a drsnější, je v ní cítit jakási dřevitost a zemitost.
Chuť arabicy je naproti tomu jemnější a měkčí, daleko více sladší a bohatší.
Také je chuťově rozmanitější a nabízí ovocné, květinové, kořeněné i čokoládové chutě. Arabica rovněž intenzivněji voní než robusta.
Složení a obsah kofeinu
- Arabica má kofeinu zhruba o polovinu méně a to 1,2 až 1,5 %.
- Robusta obsahuje daleko více kofeinu než arabica a to 2,2 až 2,7 %.
Dále robusta obsahuje více kyseliny chlorogenové. Kofein i kyselina dodávají keřům robusty vyšší odolnost proti škůdcům, ale také onu hořkou a dřevitou vůní a chuť.
Arabica zase obsahuje až dvojnásobek cukrů a o 60 % lipidů, které mají vliv na rozmanitější vůně a chutě.
Výsledná chuť je závislá na přírodních podmínkách, kde keře kávovníků rostou. Mohou se tam tak objevit chutě ovoce, oříšků i květin.
Porovnání: Je lepší arabica nebo robusta?
Vzhledem k jemnější a rozmanitější chutí je celkově preferovanější arabika.
Všeobecně platí, že arabica je považována za kvalitnější kávu, a je proto také dražší než robusta.
To však neznamená, že nelze narazit na nekvalitní arabiku a chuťově lepší robustu. Označení 100% arabica rozhodně není zárukou lepší chuti.
Často se používají kombinace obou kávových zrn, které se snaží o vyváženou a vyladěnou chuť vynikající kávy.
Kvalitní káva může obsahovat například až 80 % arabicy a jen 20 % robusty.
Pak je samozřejmě nutné brát v potaz rozdílné chuti milovníků kávy. Někdo upřednostňuje silnější a drsnější chuť, další si libuje spíše v chuťově vytříbenější arabice.
MÁME PRO VÁS ZDRAVOU SMĚS ARABIKY A ROBUSTY:
Blendea SUPERCOFFEE kombinuje instantní arabiku a robustu s medicinálními houbami a kořenem čekanky.
Má výborné povzbudivé účinky, podpoří imunitu a zdravé trávení.
Má velice jemnou chuť se skořicovým podtónem díky zdravé cejlonské skořici.
Arabica pod lupou – složení, vůně, chuť, dávkování i účinky
Čerstvá zrna arabicy nemají žádnou chuť ani vůni. Aby se z nich dala připravit káva taková, jakou ji známe a milujeme, je potřeba pražení, které kávovým zrnům dodá starou známou vůni a poté i chuť.
Velmi často se hovoří o škodlivosti pití kávy. Káva má však ve skutečnosti pozitivní účinky na zdraví, samozřejmě pouze tehdy, pokud počet šálku kávy denně nepřekročí doporučené množství. Každé zrno kávy totiž obsahuje zdraví prospěšné látky.
Zrna arabicy obsahují následující složky:
- kyselina kávová, kyselina linolová a olejová
- kyselina chlorogenovou
- kofein
- vitamíny B2 a B5
- minerály draslík, vápník, fosfor, hořčík, mangan a železo
- polysacharidy
- proteiny
Kofein
Hlavní roli v kávě hraje samozřejmě kofein. Jedná se o alkaloid přirozeně stimulující centrální nervovou soustavu a srdeční činnost.
Kofein se využívá také v lékařství i kosmetice. V lékařství se například přidává do analgetických a antipyretických směsí, povzbuzuje dýchací systém a krevní oběh či zmírňuje následky otravy alkoholem nebo jiných drog.
Dále kofein vyrovnává pH pokožky, brání jejímu vysušování, podporuje schopnost regenerace kůže a zmírňuje projevy celulitidy, strií a jizev a má pozitivní vliv i na růst vlasů.
Proto se kofein přidává do různých kosmetických přípravků určených k péči o pokožku i vlasy.
Důležitá poznámka:
Pokud přemýšlíte nad škodlivostí kofeinu, pak vězte, že smrtelná dávka představuje 10 gramů čistého kofeinu, cože odpovídá vypitým cca 200 šálkům kávy arabicy. Nemožné, že?
Kyselina chlorogenová
Je považovaná za antioxidant, který napomáhá snižovat vstřebávání cukru v těle a zároveň tak snižuje hladinu jeho přeměně formy v podobě tuku.
V některých případech má tato kyselina vliv na snížení rizika vzniku cukrovky, může potlačit riziko žlučových kamenů či zlepšit stav pokožky.
Prospěšné účinky pití kávy
- působí jako antioxidant
- stimulace nervové soustavy
- vyvolává pocit vitality
- podpora bdělosti a kognitivní funkce (zlepšení paměť, učení, schopnosti se lépe a déle soustředit apod.
- bojuje proti depresi
- podporuje tvorbu kolagenu a elastanu
- nezpůsobuje onemocnění srdce
- má močopudné účinky – snižuje zadržování vody v organismu
- zlepšuje trávení
- zvyšuje výkonnost a i vytrvalost
- zmenšuje svalovou únavu
- má pozitivní vliv na dýchací (respirační) systém
- zrychluje metabolismus a podporuje spalování tuku
- snížení rizika propuknutí neurodegenerativních onemocnění (Alzheimerova a Parkinsonova chorob), cirhózy a jaterního karcinomu a cukrovky (diabetes mellitus 2. typu)
Negativní účinky kávy
Arabica sama o sobě rozhodně není škodlivá a už vůbec ne toxická. Pravidelné pití kávy má naopak celou řadu prospěšných účinků.
Problém nastává tehdy, pokud je kávy příliš mnoho. Mnoho ale znamená opravdu hodně kávy každý den.
- Předávkování kávou (kofeinem) – V takovém případě může vyvolat neklid, podrážděnost, nespavost, nervozitu či zrychlenou srdeční činnost. Jednodušeně řečeno, příliš mnoho kávy “nabudí” organismus až moc.
- Závislost na kofeinu – to zdaleka není tak jednoduché. Lidem spíše prostě káva chutná a vytváří si s ní pravidelné rituály (rání káva, káva po obědě, jdu s kámoškou na kafíčko apod.). U silně přecitlivělých osob mohou problémy cca 4 šálky denně. Normálnímu člověk však nečiní potíže až 5 šálky kávy každý den!
Doporučené dávkování
Podle odborníků nemá na lidské zdraví žádný negativní dopad a nepředstavuje tedy žádné zdravotní riziko 3 až 5 šálků kvalitní kávy denně. Doporučení je samozřejmě platné pro dospělého člověka.
Milujete kávu, ale rozhodli jste se jí omezit kvůli nepodloženým škodlivým vlivům? Pokud denně vypijete 3 až 5 šálků kávy, není se čeho bát.
Zpříjemněte si den a nabuďte se s novou Blendea SUPERCOFFE.
Stane se chutnou součástí vašeho denního rituálu a povzbudí vás až na několik hodin.
Arabica versus robusta – základní rozdíly
Arabica s robustou tvoří až 98 % celosvětové kávové produkce. To znamená, že ať už si koupíte jakoukoliv kávu, buď bude obsahovat arabicu nebo robustu nebo oba druhy kávy v různém poměru.
Zkušený milovník kávy přitom rozezná arabicu od robusty na první pohled. Stačí se podívat na keř či zrnko kávy.
Původ a současný výskyt
- Odolnější keře robusty (Kávovník statný) pochází ze subsaharské Afriky. Dnes se pěstuje také v Brazílii, Indonésii a Vietnamu.
- Arabica (Kávovník arabský) má svůj původ v zemích Jemen a Etiopie a uchytila se rovněž v Brazílii, východní Africe a především v Jižní Americe.
Největším producentem Arabicy je Brazílie. Kvalitní kávu vyváží také:
- Kolumbie
- Etiopie
- Mexiko
- Kostarika
- Guatemala
- Ekvádor
- Burundi
- Rwanda
Hlavním producentem robusty je Vietnam. Kvalitní kávu vyváží také:
- Vietnam
- Brazílie
- Indonésie
- Indie
- Uganda
- Malajsie
- Cote Divoire
- Thajsko
- Kamerun
- Filipíny
- Madagaskar
- Nová Guinea
- Guatemala
VÍTE, ŽE káva je druhou nejvýznamnější celosvětovou obchodní komoditou hned po ropě a kávovník arabský se podílí na světové produkci kávy až ze 70 %?
Vzhled keřů, plodů a sběr
Zatímco vzrostlejším keřům robusty vyhovují nižší polohy s nadmořskou výškou do jednoho kilometru, keře arabicy si libují ve vyšších horských polohy a nižších teplotách. Keře arabicy jsou menšího vzrůstu a mají silnější a hlubší kořeny.
Z drobných bílých květů se postupně mění v nezralé zelené plody, které zráním červenají, až připomínají malé třešně obsahující zrna.
Zralé plody arabicy se většinou sbírají ručně na rozdíl od robusty, kde je preferován strojový sběr.
SLOVO AUTORKY:
Všichni milovníci kávy mohou jásat. Svůj oblíbený nápoj si mohou dopřát vícekrát denně, aniž by jim hrozil zdravotní kolaps.
Pokud vám však můžeme poradit, svou kávu si pečlivě vybírejte a dbejte na kvalitu. Kromě lepšího složení se dočkáte i vytříbenější vůně a chuti.
Chcete-li pro sebe něco opravdu extra, vyzkoušejte novinku v podobě super zdravé kávy SUPERCOFFEE Blendea, která kromě kvalitních zrn arabicy a robusty obsahuje také medicinální houby a pro ještě lepší chuť špetku zdravé cejlonské skořice 😉