Aditiva jsou obvykle umělé látky, které se přidávají do potravin kvůli zlepšení chuti, zvýraznění barvy, prodloužení životnosti nebo vylepšení konzistence. Toho lze docílit i za pomoci látek přírodního původu. Je to zdravější, ale také náročnější na výrobu a dražší. Cena tak zůstává hlavním důvodem, proč se riziková aditiva používají i za cenu negativního vlivu na zdraví.
Nic však není černobílé a svět aditiv nepředstavuje výjimku. Ne všechna škodí zdraví, jsou-li použitá v přiměřeném množství. Používání aditiv usměrňují přísné regule definující povolené a zakázané přídatné látky včetně stanoveného maximálního množství, ve kterém mohou být přidány do potravin. To se týká zejména rizikových aditiv. Od kritizovaných syntetických aditiv je třeba oddělit nezávadná přírodní aditiva.
Přehled nejčastěji používaných aditiv
Chránit zdraví pomáhá znalost nejčastěji používaných přídatných látek a jejich negativních účinků na zdraví. Nízkou kvalitu potraviny a použití většího množství aditiv naznačuje nízká cena, nepřirozeně výrazná barva či chuť a podezřele dlouhá trvanlivost.
Syntetickým aditivům se v současně době nelze zcela vyhnout. Jejich konzumaci je možné eliminovat. Čtěte složení nejen běžných potravin, ale i doplňků stravy.
Upřednostňujte bezpečné a čisté produkty, které uvádí přesné složení, používají kvalitní přírodní suroviny a sází na přirozenou chuť a barvu bez použití umělých aditiv.
Potravinářská barviva
Nejvíce problematickou skupinou z pohledu vlivu na zdraví představují syntetická barviva, která potravinám dodávají barvu. Bývají dráždivá, karcinogenní a mohou vyvolávat alergické reakce. Spousta syntetických barviv je považována za potenciálně riziková, jejich použití není doporučováno a některá jsou dokonce v některých zemích zakázána.
Mezi zdraví škodlivá barviva patří například:
- potravinářská žluť SY (E110) – vyvolává alergické a astmatické reakce, hyperaktivitu u dětí a nevolnost,
- amaranth (E123) – alergenní a karcinogenní účinky,
- indigotin (E132) – nevolnost, zvracení, kožní vyrážky, zvýšený krevní tlak a další,
- brilantní modř (E133) – hyperaktivita u dětí, údajně zvyšuje riziko vzniku rakoviny,
Naštěstí se stále častěji používají nezávadná přírodní barviva (např. žlutý curcumin, hnědý karamel, červený karmín). Také existují potraviny, které je zakázáno dobarvovat. Jedná se například o dětskou výživu, ovocné šťávy, nektary a med.
TIP NA ZDRAVÝ DOPLNĚK STRAVY BEZ ADITIV:
Naštěstí se objevují zodpovědní výrobci potravin a doplňků stravy, kteří se bez syntetických aditiv hravě obejdou. Nahradí je totiž přírodními surovinami. Naší Blendee SUPERGREENS svěží chuť dodává aromatická mátaazelenou barvu nic jiného, než sušené zelené superpotraviny.
Konzervanty, antioxidanty a stabilizátory
Konzervanty brání působení mikroorganismů a růstu patogenů a prodlužují tak trvanlivost potravin. Antioxidanty brání žluknutí tuků a barevným změnám označovaným jako enzymatické hnědnutí. Stabilizátory udržují fyzikálně chemický stav potravin, stabilizují, udržují nebo zintenzivňují barvu potravin, zvyšují pojivost určité potraviny apod.
Diskutovaná aditiva:
- kyselina benzoová (E210) – může vyvolat kopřivku a výjimečně i anafylaktický šok,
- dusitan sodný (E250) – způsobuje kožní problémy, bolesti hlavy, může mít karcinogenní účinky,
- butylhydroxyanisol (E320) a butylhydroxytoluen (E321) – vyvolávají kopřivku a dle některých studií podporují vznik rakoviny.
ŽÁDNÉ KONZERVANTY, SLADIDLA, ANI BARVIVA. Usínací směs Blendea SUPERCHILL obsahuje pečlivě vybranou směs bylinek a skvělou chuť ji dodává kakao, banán a špetka vanilky.
Umělá sladidla
Náhradní sladidla dodávají sladší chuť bez použití řepného cukru a jsou tak využitelná i pro osoby, které si z různých důvodů hlídají obsah cukru. V posledních letech se používají dobře hodnocená sladidla typu stévie, sukralóza či erythritol.
Ve složení doplňků stravy a léků jsou však ještě vidět zastaralá a méně pozitivně hodnocená sladidla typu sacharin, cyklamáty, aspartam nebo acesulfam K.
- cyklamáty (E952) – mohou zvyšovat účinek karcinogenních látek a násobit šanci na onemocnění rakovinou močového měchýře. V USA jsou zakázané, v ČR a EU stále povolené.
- aspartam (E951) – u citlivých osob způsobuje závratě, bolesti hlavy, kožní vyrážky, u dětí až poruchy chování. Není vhodný pro těhotné a kojící ženy. Je povolen pouze v omezeném množství.
Látky zvýrazňující chuť a vůni
Používají si pro zintenzivnění vůně nebo chuti. Do této skupiny patří kyselina glutamová, kyselina guanylová, kyselina inosinová včetně jejich solí. Do žvýkaček se přidává také acesulfam K, aspartam, neohesperidin a thaumatin.
- L-glutaman (E621) – nadměrná konzumace způsobuje bolesti hlavy, nevolnosti, kožní vyrážky, astmatické potíže a výjimečně i halucinace.
TIP NA ZDRAVÝ A CHUTNÝ KÁVOVÝ NÁPOJ:
I přes původně hořkou chuť použitých hub má Blendea SUPERCOFFEE lahodnou chuť. Důvodem naštěstí nejsou škodlivá aditiva, ale špetka vynikající cejlonské skořice.
Emulgátory
Látky umožňující smíchání dvou či více nemísitelných surovin (např. olej a voda) a vytvořit tak homogenní směs. Používají se při výrobě jemného pečiva, cukrářských výrobků, zmrzlin, dezertů, čokoládových výrobků, žvýkaček, mléka a smetany v prášku, emulgovaných tuků a omáček, tepelně opracovaných masných výrobků i doplňků stravy.
Nadměrná konzumace potravin obsahujících emulgátory vede k narušení střevní mikroflóry, která může vést až ke vzniku chronického zánětů střev.
Mezi nejčastěji používané emulgátory patří:
- lecitin,
- estery mono- a diglyceridů mastných kyselin,
- polysorbáty,
- cukroestery,
- stearoyl laktáty,
- sorbitanmonostearáty.
Tavicí soli
Tavící soli, převážně fosforečnany, se používají při výrobě tavených sýrů. Jejich negativní vliv tkví v tom, že zvyšují příjem fosforu, jehož nadměrné množství v těle může vést až k odvápnění kostí a jejich oslabení. Už tak je příjem fosforu v populaci všeobecně vysoký.
Další aditiva běžně přidávaná do potravin a doplňků stravy:
- Kyseliny a regulátory kyselosti přidávají kyselou nebo zvyšují kyselost, řídí nebo mění kyselost potravin.
- Protispékavé látky brání lepení částic potravin k sobě, přidává se do rýže, jedlé soli, plátkových či strouhaných sýry, koření, potravin v prášku, doplňcích stravy apod.
- Plnidla zvyšují objem potravin.
- Zpevňovače ovoce a zeleniny je dělají pevnými nebo křehkými.
- Želírující látky (např. kyselina alginová a její soli, agar, karagenan, karubin, guma guar, arabská guma, pektiny, celulózy a různě upravovaný škrob) vytváří nebo ztužují gel.
- Leštící látky vytváří ochranný či lesklý povrch. Upravují povrch ovoce, aby vypadalo lákavěji nebo se používá ke glazování potravin (cukrovinek, snacků, ořechů, zrnkové kávy).
- Zvlhčující látky brání vysychání nebo podporují rozpouštění práškových potravin v tekutinách.
- Balicí plyny se zavádí do obalu za účelem prodloužení trvanlivosti. Jejich obsah označuje popisek „Baleno v ochranné atmosféře“.
- Zahušťovadla umělé zvyšují hustotu (viskozitu) potravin.
VÍTE, CO JE TO CLEAN LABEL? Clean Label používají výrobci potravin a doplňků stravy, mezi něž patří také Blendea, kteří své zákazníky chtějí obeznámit s čistotou svých produktů.
Žádné otázky nejsou třeba, vše vyčtete z etikety, která vedle podrobného složení obsahuje způsob dávkování i doporučené skladování a upozorňuje na absenci zdraví škodlivých aditiv a jiných nežádoucích “zlepšováků”.
Dejte sbohem aditivům a jezte zdravěji 🙂
Přístup ke zdravému stravování se za poslední roky hodně změnil. Opouští se od striktního omezování tuků a sacharidů a doporučuje se pestrost a vyváženost stravy. Mnohem více pozornosti se také věnuje složení a původu potravin.
Trendem, což je pozitivní, jsou zdravější a kvalitnější potraviny. Lidi zajímá, co opravdu jedí, a leckdy neúmyslně vyvíjí tlak na výrobce. Ti pečlivěji zvažují, co do svých výrobků přidají. Nabídka potravin a doplňků stravy bez aditiv se tak neustále rozšiřuje 🙂
POKUD HLEDÁTE ČISTÉ PRODUKTY, DÁLE ČTĚTE:
Proč produkty Blendea vyrábíme z celých rostlin a ne z extraktů a jaká je výhoda pro zákazníky?
[…] Přehledný a stručný přehled přídatných látek a zdravotních důsledků, které se k nim vážou, najdete ve článku Moniky Šaríkové na webu Blendea: https://www.blendea.cz/aditiva-v-potravinach/ […]
[…] i celý organismus neustále zatěžovat škodlivými přídatnými látkami moderní doby: léky, aditiva ve stravě, těžké kovy ze znečištěného prostředí, zbytky z chemizace zemědělství, ale třeba i […]