• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • 10 mýtů o “zdravé” snídani aneb proč jsou instagramové snídaně blbost

10 mýtů o “zdravé” snídani aneb proč jsou instagramové snídaně blbost

Ráno při snídani zapnete Instagram, chleba se sýrem v druhé ruce, slintáte nad nádhernými snídaněmi ostatních.

Macaté toasty natřískané slaninkou a majonézou, nutella vyvěrající z croissaintu, mrakodrap máslem pořádně promaštěných tlustých palačinek s řádně naloženou vrstvou karamelu a marmelády, pudinkové koblížky.

K tomu jahodové latte a muffin ze Starbucks jako sladká tečka.

Váš chleba se vám možná příčí v krku, ale věřte tomu, že je milionkrát zdravější než ty výše zmíněné prasárny.

Zvlášť, dáte li si celozrnný, přikousnete k němu třeba libovou šunku a kopec zeleniny.

Asi vám taková snídaně moc “srdíček” nepřinese, ale můžete mít radost třeba z toho, že si přes pupek uvidíte na vlastní palce u nohou.

Instagram vám lže

Instagram vám lže stejně jako reklamy na cereálie

Proč jsou tyhle instagramové snídaně ve skutečnosti hnus, po polknutí naprázdno a zapojení zdravého selského rozumu dojde každému, kdo má alespoň minimální povědomí o zdravé výživě.

Samozřejmě, OBČAS si “zaprasit” neuškodí, pokud to ve vás vyvolá radost (a ne týden výčitek).

Všichni víme, že tohle moc zdravé nebude. Ze židle mě ale fakt dokáže zvednout, když někdo za zdravé vydává něco, co je podobně příšerný.

Prokouknete reklamy cílící na nebohé děti a jejich ještě nebožejší rodiče, že přeslazené snídaňové “cereálie” a sušenky jim skutečně dodají možná tak pravděpodobnost k obezitě, cukrovce a infarktu, nikoli energii na celý den? (odkaz na studii a studii)

Že džus, kterými se herci prolévají při každé filmové snídani nerovná se dávce vitamínů a minerálů z přírody rovnou do žíly?

A co kdybych vám popisovala instagramovou snídani z jiného soudku: krásně naaranžované smoothie, ovocný jogurt nebo hromada tropického ovoce od nějaké ultra fancy foodblogerky, které nejen vypadá boží a sexy, ale tváří se i zdravě? Odhalili byste, že to taky žádná hitparáda nebude?

Garantuju vám, že po přečtení tohoto článku budete mít jasno. Vyvrátím vám totiž 10 mýtů, které o rádoby zdravých snídaních kolují.

1. Sacharidová snídaně = energie na celý den

Reklamy se nás snaží přesvědčit, že začít den cereáliemi a sacharidy, to je to nejlepší.

A většina lidí tak vesele opravdu snídá řádnou porci sacharidů a žádné bílkoviny.

Čokoládové kuličky, koblihy, loupáky, müsli, ovesné kaše. Jsou potom unavení, po hodině mají zase hlad.

ovesná kaše
Ovesná kaše. Je opravdu tak zdravá, jak se o ní traduje?

Nejspíš jste už někde slyšeli, že si ráno můžete dopřát cokoliv bez strachu z tloustnutí a vaše tělo to použije jako zdroj energie na celý den.

To však není pravda. Po sacharidové snídani se vám zvedne hladina cukru v krvi, slinivka ji za pomocí inzulínu zase sníží a následuje hlad.

Tělo cukr jako zdroj energie opravdu použije. Tedy nikoliv vaše tukové zásoby, jak byste asi rádi, a zbytek vám jako tuk navíc i uloží 🙂

Menší příjem sacharidů vede nejen k úbytku na váze. Snižuje krevní cukr, tlak i triglyceridy.

Zvyšuje HDL (“dobrý” cholesterol) a zlepšuje strukturu LDL (“špatného” cholesterolu). (odkaz na studii a studii)

Energie na celý den nebo nezdravý cukr s cukrem?

10x PROČ si dát raději proteinovou snídani než sacharidovou

  1. zasytí více a na delší dobu (odkaz na studii)
  2. reguluje chuť k jídlu, snižuje večerní chutě na slané a tučné (odkaz na studii)
  3. pozitivně ovlivňuje hormonální a nervové mechanismy podílející se na příjmu potravy (odkaz na studii)
  4. pomáhá budovat a udržovat svalovou hmotu
  5. přispívá ke zdraví kostí, vlasů, kůže i nehtů
  6. podporuje imunitní systém
  7. dodává energii, stabilizuje její hladinu po celý den a je prevencí klesání krevního cukru (což často vede k touze po něčem nezdravém)
  8. nedostatek bílkovin = nezvladatelná chuť na sladké
  9. napomáhá svalové tkáni k rychlejší regeneraci po fyzické námaze
  10. pokud vaše první jídlo obsahuje převážně sacharidy, může to způsobit, že vás krevní cukr prudce stoupne a zase klesne, což má za následek menší produktivitu

ZAPAMATUJTE SI: Pokud zrovna nehubnete nebo nemáte speciálně upravený stravovací režim, každé vaše jídlo i celkový jídelníček by se měl skládat z 10-15 % bílkovin, 55-60% sacharidů a 25-30 % tuků.

Uberte ze snídaně sacharidy a přidejte bílkoviny

Zvyšte obsah bílkovin ve vaší snídani, aby byl poměr živin vyvážený. V cereáliích, toastech, ovesných kaších a palačinkách proteinů bohužel moc nebývá.

Neznamená to však, že se s nimi máte rozloučit. Stačí je jen trochu vylepšit.

Obsah rostlinných bílkovin v blendea superproteinu kakao.
Řešení je snadné. Jednoduše svou sacharidovou snídani obohaťte 1 odměrkou SUPERPROTEINU Blendea. Přidat ho můžete do ovesných vloček, jogurtu, chia pudinku, palačinek, smoothie, pomazánek – zkrátka kamkoli.

2. Nejsem kulturista – nemusím se bílkovinami cpát od rána do večera

Nestačí se však bílkovinami natláskat (alespoň) při snídani a pak na ně celý den kašlat. Bílkoviny by mělo obsahovat ideálně každé vaše jídlo.

Konzumace dostatečného množství bílkovin během celého dne je nezbytná pro udržení svalové hmoty a dlouhodobé zdraví. (odkaz na studii)

Vaše tělo dokáže strávit pouze 20-30 g bílkovin najednou. Běžný zdravý dospělý potřebuje zhruba 0,8 g bílkovin na kilo tělesné váhy. Ti, kteří cvičí, o dost více: 1,2 – 2 g.

Jednoduchým řešením, jak bílkovinami obohatit téměř cokoli od smoothie až po pomazánky nebo koláč, je SUPERPROTEIN Blendea. V jedné odměrce má celých 15 g bílkovin na pouhých 92 kcal.

Vyzkoušejte třeba proteinové špaldové lívance. Recept najdete tady

3. Zdravé bílkoviny s kompletními aminokyselinami jsou jen ze živočišných zdrojů

Existuje celkem 20 druhů aminokyselin, z nichž 9 si tělo samo vyrobit neumí.

Aby mohlo správně fungovat, potřebuje všech 20. Nejlépe pravidelnou dávku každý den.

Živočišné zdroje zpravidla obsahují všechny, tedy kompletní aminokyselinový profil, rostlinné nikoli.

To však neznamená, že by rostliny všechny aminokyseliny neobsahovaly. Je u toho potřeba jen trochu přemýšlet a kompletní aminokyselinový profil si sestavit. (odkaz na studii)

Užívání jednodruhového rostlinného proteinu vám všechny aminokyseliny neposkytne.

Co obsahuje Blendea superprotein kakao

4. Kolik tuků sníš, tolik přibereš

Jak jsem již zmiňovala, vaše tělo ke správnému fungování rozhodně potřebuje také tuky a né zrovna málo.

Především však ale ty zdravé, s vyváženým poměrem omega 3 a 6 mastných kyselin.

Nejen bílkoviny, ale také zdravé tuky, jako je například avokádo, vám mohou pomoci cítit se sytější, (jejich trávení vašemu tělu zabere více času než u sacharidů), spouští hormon sytosti cholecystokinin (CCK) a také stabilizují krevní cukr. (odkaz na studii a studii)

TIP: Že bílkoviny do jídla snadno přidáte pomocí SUPERPROTEINU Blendea, to už víte. Jak ale na tuky? Zdrojem může být například sýr, řecký jogurt, do smoothie můžete přidat kokosový olej nebo konopný.

Konopný olej já osobně miluji – ze všech rostlinných olejů má nejlepší poměr omega 3 a omega 6 nenasycených mastných kyselin.

Ten nejkvalitnější mívá označení BIO a bývá lisován za studena. (odkaz na studii a studii)

Na zdravé tuky je bohaté například avokádo

5. Džus po ránu doplní důležité vitamíny a minerály

Přestože je pomerančový džus téměř symbolem zdravé a dobré snídaně, není bez něj ošizená – ale naopak zdravější.

Agresivní ovocné šťávy vám po ránu nejen podráždí žaludek, nalijete si spolu s nimi do těla také moře jednoduchých cukrů.

džus snídaně
Viděli jste někdy film, ve kterém by herci snídani zapíjeli něčím jiným, než džusem? Byli na hotelové snídani, kde by chyběly ovocné šťávy? Já teda ještě ne

Některé džusy dokonce obsahují jen málo ovocné šťávy a spoustu vysokofruktózového kukuřičného cukru.

Takový džus velmi zvyšuje hladinu vašeho krevního cukru, riziko obezity, metabolického syndromu, cukrovky 2. typu a dalších chorob. (odkaz na studii, studii a studii)

Dokonce i 100% ovocné džusy obsahují spoustu cukru. Faktem je, že džusy obsahují stejně nebo i více cukru jako běžné nezdravé a cukrem slazené nápoje.

Konzumace velkého množství ovocných džusů může na vaše zdraví a tělesnou hmotnost mít stejně negativní vliv (odkaz na studii).

TIP: Místo džusu (a kávy) raději zelený nakopávač Blendea SUPERGREENS skutečně plný živin a minerálů důležitých pro vaše zdraví.

6. Není nic lepšího než smoothie a odšťavněná šťáva z ovoce nebo zeleniny

Ovoce a zelenina vašemu tělu i mysli rozhodně prospívají. Některé druhy mohou dokonce pomoci při léčbě chronických chorob, jako je onemocnění srdce či rakovina. (odkaz na studii)

Není to však tak jednoduché a neznamená to, že smoothie nebo odšťavněná šťáva musí nutně znamenat zdravou snídani.

Stejně tak se nedá tvrdit, že samotné ovoce na snídani stačí.

U smoothie si dejte pozor na 2 věci:

  1. Ovoce obsahuje spoustu cukru a konzumace velkých množství namáhá slinivku (odkaz na studii)
  2. Ovoce a zelenina obvykle nejsou bohaté na tuky a bílkoviny

Pravda je taková, že i sebevíc zdravě se tvářící smoothie z ovoce, něčeho zeleného a rostlinného mléka může vážně sabotovat vaše zdraví a cíle.

Důvodem je to, že takové smoothie obsahuje spoustu jednoduchých cukrů.

Když svůj orgasmus napumpujete jen ovocem a vlákninou z ovoce, vaše hladina krevního cukru rychle stoupne.

Pokud zároveň nepřijmete také bílkoviny a tuky, které by hladinu vyrovnaly, vaše tělo cukry buď rychle spotřebuje nebo uloží jako tělesný tuk.

Vaše tělo začne panikařit, protože nemá všechny nutrienty, které potřebuje. Najednou máte hlad, přebytečný cukr se vám začne ukládat jako tuk.

Začnete mít obrovskou chuť na vysokotučné potraviny (tělo touží po energii), kterou utiší jen velká porce jídla. Nebo záchvat přejídání a pytlík brambůrků, sušenky.

Nebojte se do smoothie přidat rozumné množství výživných potravin místo banánu.

Hlad nemáte, protože potřebujete další banán – ale protože ve vašem smoothie není nic než banány.

Odšťavněná šťáva je ještě zrádnější než smoothie

Ovoce a zelenina vás díky vláknině a vodě dobře nasytí. (odkaz na studii) Pokud je však vlákniny právě při odšťavňování nezbavíte. Při odšťavňování je odstraněno až 90 % vlákniny.

Pro využití všech zdravotních benefitů z ovoce a zeleniny je možná dokonce zásadní konzumovat je včetně vlákniny. (odkaz na studii) Například – důležité antioxidanty, které jsou přirozeně navázány na vlákninu, při odšťavňování ztratíte. (odkaz na studii, studii a studii)

Jedna studie porovnávala celá jablka a jablečnou šťávu. Zjistila, že pití čisté jablečné šťávy oproti konzumaci celého jablka zvyšuje “zlý” LDL cholesterol o 6,9 %.

Děje se to nejspíš právě kvůli vláknině. (odkaz na studii) 110 ml 100% jablkového džusu obsahuje 0 g vlákniny, 13 g cukru a 60 kalorií. (odkaz na studii)

Lidé se také cítí sytější, když budete jíst celé ovoce a ne jen šťávu z něj. (odkaz na studii, studii a studii)

Blendea SUPERGREENS a SUPERPROTEIN
Co s tím? Přidejte do svého smoothie proteiny a zdravé tuky. Skvělými zdroji jsou například Blendea SUPERPROTEIN, avokádo, řecký jogurt, mandlové mléko nebo třeba arašídové máslo.

7. Kukuřičné lupínky jsou zdravější než přeslazené müsli

Mezi další časté a nezdravé snídaně patří přeslazené müsli a cornflakes nabité nejen rychlými cukry, ale (možná překvapivě) i nadbytkem soli.

Zalité mlékem, které obsahuje jen minimum bílkovin, je toto opět pouze sacharidová snídaně, která vám rozhodí hladinu cukru v krvi.

Věděli jste, že vápník daleko efektivněji získáte napřiklad z oříšků, semínek, celozrnných potravin nebo tmavé listové zeleniny?

Vitamín D zase z mastných ryb – lososa, sardinek, makrely nebo tresčích jater, hub sušených na slunci a přes léto ze sluníčka.

kukuřičné lupínky
Další sacharidová snídaně, která vašemu tělu nedá skoro nic dobrého, spíš naopak

8. Cereální sušenky a müsli tyčinky jsou super, když snídat nestíhám

Myslíte si, že jsou snídaňové sušenky a müsli tyčinky opravdu zdravé? To jste asi nikdy nečetli jejich složení 🙂

müsli tyčinky
Müsli tyčinky a snídaňové sušenky obsahují zpravidla obrovské množství skrytého cukru a extrémně nezdravé ztužené nebo trans tuky

Některé obsahují například kombinaci cukru, kukuřičného sirupu a dokonce i medu. Toto obrovské množství cukru může zvýšit hladinu cukru v krvi, hladinu inzulínu i zánět. (odkaz na studii)

9. Miska oříšků a semínek pro zdraví

Čerstvé oříšky a semínka jsou rozhodně zdravé. Obsahují zdravé tuky, vlákninu, bílkoviny, důležité živiny a antioxidanty.

Jejich konzumace má spoustu zdravotních benefitů (snižování cholesterolu, krevního tlaku i cukru). (odkaz na studii, studii, studii a studii)

Platí zde však pravidlo Všeho s mírou. Pokud to přeženete, organismus zbytečně přetížíte.

Doporučuje se konzumace maximálně 1-2 polévkových lžic semínek a oříšků denně.

Zdravější jsou čerstvé, než pražené. Pražení může mít vliv na oxidaci tuků, snižovat množství živin a vést ke vzniku škodlivé látky zvané akrylamid. (odkaz na studii)

para ořechy
Už to, že sníte například 4-5 para ořechů a váš denní limit bezpečné dávky selenu byl překročen. Otrava selenem se projevuje padáním vlasů a nehtů, trávicími obtížemi a problémy s pamětí. (odkaz na studii)

10. Není nad jogurt

Ano, jogurt sám o sobě zdravý je. Často je však dochucován umělými příchutěmi, glukózo-fruktózovým sirupem, umělými sladidly, přidává se do něj škrob a další nesmysly.

V dobré víře, že jogurtem krmíte hodné bakterie ve vašich střevech, takovouto nepodařenou atrapou jogurtu je spíš zabíjíte.

K atrapám jogurtů patří také jogurty nízkotučné. Označení “nízkotučný” zpravidla rovná se nezdravý.

Potraviny nízkotučné nebo zcela bez tuku do jídelníčku zařazovat vhodné není. Místo tuku totiž často obsahují spoustu cukuru.

Věděli jste, že spousta ochucených jogurtů bez tuku dokonce obsahuje víc cukru než stejná porce zmrzliny?

Doufám, že po přečtení řádků výše už víte, že zdravých tuků se rozhodně bát nemusíte.

jogurt
Kdežto přírodní bílý jogurt klasický nebo řecký, ochucený třeba ovocem a lžičkou medu, to už příklad zdravé snídaně je. Mnohé jsou často navíc skvělým zdrojem probiotik, jako jsou například Bifidobakterie, které pomáhají vašich střevům (odkaz na studii)

Jak by tedy zdravá a vyvážená snídaně měla vypadat?

Základem je vyvážený poměr bílkovin (10-15 %), tuků (25-30 %) a sacharidů (55 – 60 %).

Inspirujte se naším receptem na overnight oats 🙂 Snídani doporučujeme zapíjet místo kávou nebo džusem lehkým smoothie se SUPERGREENS – pro dodání energie, zažívání v pohodě a doplnění důležitých živin a minerálů z přírodního zdroje.

Blendea SUPERGREENS a SUPERPROTEIN
Objednejte si skvělé 2 pomocníky Blendeu SUPERGREENS a SUPERPROTEIN pro přípravu dokonalých snídaní ještě dnes

Ingredience na Overnight oats

  • ⅓ hrnku ovesných vloček
  • 3 lžíce chia semínek
  • ½ rozmačkaného banánu
  • 1 odměrka proteinu
  • 1 lžíce lískooříškové máslo
  • 1 lžička medu
  • ¾ hrnku mandlového mléka

Na dozdobení:

  • ½ banánu
  • 1 lžíce rozmixovaných vlašských ořechů
  • 2 lžíce rozmačkaných malin

Ingredience na Letní zelené smoothie

  • ½ hrnku mražené broskve
  • ½ mraženého ananasu
  • ½ mraženého aloe vera
  • ½ hrnku mraženého rakytníku
  • Sklenice vody
  • Hrst baby špenátu
  • 1 lžička SUPERGREENS

VIDEO: Postup přípravy Overnight oats a Letního zeleného smoothie

autor

Marta Svačinová

Psaní a přírodu jsem milovala vždy, k zájmu o aktivní zdravý styl života mě přivedlo až podlomené zdraví. Zjistila jsem, jaké zázraky se začnou dít, když tělu a duši namísto rozkazování začneme naslouchat. Nyní se snažím tyto 3 koníčky skloubit dohromady a zkušenosti s hledáním harmonie a spokojenosti sama se sebou předávat i mým čtenářům.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Bestseller SUPERGREENS hlásí nové svěží příchutě: lesní směs, mango, hruška, višeň a švestka 🥰

17.04.2024

Co jste po nás chtěli, to jsme pro vás vyrobili! A pokud jste náhodou nechtěli nic, i tak budete příjemně překvapení. O co jde?

Číst celý článek

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek

Příběh vzniku značky Blendea: Jak to celé začalo?

06.11.2023

Znáte takové ty šťastné a obdivuhodné příběhy, kdy jeden člověk dostane skvělý nápad, zrealizuje ho, úspěšně proslaví a lidé se jdou utlouct, aby si mohli výrobek koupit taky? Příběhy, které končí někde na pláži na Bali, kde se pak onen šikovný člověk vyvaluje a postuje na sítě záviděníhodné fotky? Podobný, ne-li stejný je i příběh […]

Číst celý článek

Nutrikosmetika: Vaše nová kadeřnice a kosmetička ve stravě 😯

25.10.2023

Nutrikosmetika je přesně to, co jste si zřejmě mysleli 🙂 Nutri = výživa/potrava, kosmetika = péče o vnější vzhled pleti, vlasů a nehtů. Pojmenování zatím není příliš známé, ale z nutrikosmetiky se evidentně stává nový výživový trend a my jako Blendea na trendy vždy okamžitě (a velmi rádi) reagujeme. Pomocí kosmetiky se snažíme zlepšit stav […]

Číst celý článek