• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • 15 zdrojů rostlinných bílkovin, které můžete točit dokola

15 zdrojů rostlinných bílkovin, které můžete točit dokola

Lidské tělo si bílkoviny neukládá, a proto je důležité je přijmout z každodenní skladby potravin.

Známe dva základní druhy bílkovin: živočišné a rostlinné. Právě živočišná bílkovina je nejvíce podobná té, ze které se skládá naše tělo, tedy maso, ryby, drůbež, vejce a mléčné výrobky.

Znamená to, že je ta živočišná nejvhodnější druh proteinu pro naše tělo? Můžeme ji směle vyřadit nebo nám bude scházet? Čtěte dál.

TIP na zdravý nákup: Rostlinný protein Blendea

  • Česká směs kompletních rostlinných bílkovin ochucená kakaem Blendea SUPERPROTEIN doplní důležité proteiny sportovcům, vegetariánům a všem zdravě se stravujícím lidem.
  • Obsahuje hrachový i rýžový protein. Jejich kombinace se doporučuje, aby je tělo využilo co nejlépe.
  • Pro více energie a odolnější organismus jsme jej vylepšili dalšími superpotravinami – peruánskou macou nebo exotickou lucumou.
  • Objednejte si SUPERPROTEIN Blendea ještě dnes a do 2 dnů ho máte doma – připravený pohodlně a rychle posilnit váš organismus nejen při fyzické zátěži.
Klikněte na obrázek a podívejte se na podrobné zdravotní úćinky.

Každá bílkovina se rozkládá na potřebné aminokyseliny

Po zkonzumování jídla je bílkovina (ať už živočišná, nebo rostlinná) rozkládaná na tzv. aminokyseliny

Aminokyselina je základní stavební jednotkou bílkovin.

Esenciální aminokyseliny musíme přijímat pravidelně v potravě, protože si je tělo neumí samo vyrobit. Jedná se o:

  • isoleucin
  • leucin
  • metheonin
  • lysin
  • threonin
  • valin
  • tryptofan
  • histidin
  • fenylalanin

INFOGRAFIKA: Jak se v těle projeví nedostatek bílkovin?

nedostatek bílkovin

Potraviny, které obsahují všechny tyto esenciální aminokyseliny v odpovídajícím množství a poměrech se nazývají kompletní bílkoviny.

Potraviny bez jedné nebo více těchto esenciálních aminokyselin jsou známé jako neúplné proteiny.

Rostlinné bílkoviny (např. čočka, fazole, ořechy) jsou považovány za neúplné, protože postrádají jednu nebo více esenciálních aminokyselin, které tělo potřebuje.

Pro správné fungování těla je tedy nutné klást důraz na pestrost stravy zejména při konzumování rostlinných zdrojů bílkovin.

zdroje bílkovin
Některé z aminokyselin tělo může vyrábět samo o sobě, další, konkrétně 9 z nich, však musíme získat z potravin.

Význam rostlinných bílkovin v jídelníčku

  • Studie z roku 2010 potvrzuje zásadní výhody vegetariánské stravy, která prokazatelně snižuje riziko mozkové mrtvice, rakoviny a úmrtí na srdeční onemocnění.
  • Vegetariáni mají tendenci k nižší tělesné hmotnosti, stabilnější hladině cholesterolu a nižšímu krevnímu tlaku.
  • Pouhé nahrazení 2 porcí červeného masa luštěninami 3 dny v týdnu zlepší hladinu cukru v krvi a dochází k ustálení cholesterolu.
  • Pravidelné zařazení ořechů do stravy podpoří proces hubnutí.
  • Dle portálu veganka.cz rostlinná strava je celkově snadněji stravitelná díky obsažené vláknině, která je zásadní pro celkové trávicí ústrojí.
  • Studie z roku 2014 se zabývá otázkou vlivu živočišných bílkovin na naše tělo. Škodlivost živočišné stravy může být způsobena látkami, které jsou obsažené v mase. Nemusí se tedy nutně jednat o živočišné bílkoviny.

Živočišná bílkovina sice spadá do kategorie kompletních bílkovin, nicméně ve velkém množství může zatěžovat lidský organismus a mít negativní vliv.

Oproti tomu rostlinné bílkoviny patří mezi neúplné proteiny, nicméně jejich kombinací můžeme dosáhnout optimální skladby, která bude mít ideální složení aminokyselin.

Inspirujte se seznamem 15ti rostlinných zdrojů bílkovin a obohaťte si jídelníček.

Zcela jistě zjistíte, že se nejedná jen o zdroj proteinu, ale také o široké spektrum dalších vitamínů a minerálů, které nám příroda nabízí.

benefity rostlinného proteinu

15 nejlepších zdrojů rostlinných bílkovin

Čočka

Čočka poskytuje významné množství bílkovin v rámci denního příjmu člověka. Jeden šálek obsahuje až 18 g bílkovin. 

Protein obsažený v čočce je klasifikovaný do skupiny neúplných bílkovin, tak že postrádá některé esenciální aminokyseliny, které potřebujeme.

Je nízkokalorická, obsahuje malé množství cukru a téměř žádný tuk. Čočka obsahuje také spoustu minerálů, vlákniny a vitamínů. Zároveň skvěle zasytí.

Dle studie z roku 2010 jsou luštěniny potenciálním klíčem k ovládání chuti k jídlu a tím pádem je vhodným doplňkem ve fázi hubnutí.

čočka jako zdroj bílkovin
Nemějte strach. Nedostatek aminokyselin lze snadno doplnit pestrou stravou. Každý druh čočky je skvělým doplňkem, protože obsahuje komplexní složení živin a kvalitní bílkoviny.

Rýže

Rýže není jen zdrojem kvalitních sacharidů, ale také dobrým zdrojem bílkovin obsahující i esenciální aminokyseliny.

Bílá i hnědá rýže obsahují přibližně 7 gramů bílkovin na každých 100 g vařené porce.

Obrovskou výhodou této potraviny je její snadná stravitelnost. To je také jedním z důvodů, proč je upřednostňována před jinými druhy bílkovin, jako je syrovátková nebo sójová bílkovina, která může způsobit zažívací potíže.

V dnešní moderní době jsou k dostání proteinové přípravky, jejichž základ pochází právě rýže.

Rýžový protein je bezlepkový, takže je výbornou variantou pro osoby s nesnášenlivostí lepku nebo celiakií.

V kombinaci s jinými potravinami, jako jsou fazole, ořechy nebo sója, dopřejete tělu veškeré spektrum aminokyselin, které potřebuje. 

Čím více se rýže rozvaří, tím rychleji se po její konzumaci zvyšuje hladina krevního cukru.

Cizrna

Cirzna, nebo-li římský hrách, patří mezi nejdůležitější a nejstarší konzumované plodiny na světě.

Luštěninu a nabízí řadu zdravotních přínosů:

  • pomáhá zvyšovat pocit zasycenosti
  • zlepšuje trávení
  • udržuje stabilní hladinu cukru v krvi
  • zvyšuje ochranu těla před nemocemi

Jeden hrníček cizrny obsahuje až 12 gramů bílkovin, 100 g cizrny pak obsahuje 20 g bílkovin.

Protein v cizrně se řadí mezi neúplné. V tomto případě je ideální kombinace  s celozrnnými obilovinami tak, abyste získali celé spektrum aminokyselin.

Vhodnou kombinací může být cizrna s kuskusem a zeleninou.

zdroj bílkovin cizrna

Cizrna je bez cholesterolu a obsahuje méně než 1 gram nasycených tuků na šálek.

Žlutý sušený hrách

Hrách je jedním z nejvíce přehlížených zdrojů rostlinných bílkovin, které poskytují až 8 g bílkovin na 100 g s vysokým podílem aminokyselin.

Někteří lidé hrách snáší lépe, než nadýmavé fazole.

Zelený hrách je také jednou z častých základních ingrediencí proteinových doplňků stravy, které jsou snadno stravitelné.

Vyváženou stravou bohaté na superpotraviny lze docílit toho, že budete konzumovat dostatek kvalitních bílkovin.

Nicméně během dnů, které jsou plné práce a stresu, lze na skladbu potravin snadno zapomenout.

To je důvod, proč je skvělé do stravy zařadit i proteinové doplňky stravy v podobě prášku. Zvýšíte příjem bílkovin s minimálním časem přípravy.

žlutý loupaný hrách
Kromě toho, že je bohatý na bílkoviny, je také výborným zdrojem mnoha vitamínů B, železa, hořčíku, fosforu, zinku a mědi.

Spirulina

Nenápadná modrozelená řasa toho nabízíhodně. Pouhé dvě polévkové lžíce (30 ml) obsahují 8 gramů kompletních bílkovin, které zároveň pokryjí 22 % denního požadavku na železo.

Kromě bílkovin, spirulina obsahuje pozoruhodné množství hořčíku, manganu, draslíku a ostatních živin, které tělo potřebuje, včetně esenciálních mastných kyselin.

Pro maximalizaci účinků spiruliny je doporučené ji konzumovat na lačno.

VÝBORNÉ VÝŽIVOVÉ HODNOTY: 100 g spiruliny obsahuje 57 g kompletních bílkovin, 11 g sacharidů a 4 g tuků.

Musíme vzít však v potaz, že běžně do denního příjmu zařazujeme 1-2 čajové lžíce, což jsou cca 3 – 5 gramů.

spirulina
Spirulinu je možné pořídit ve formě tablet, prášku, nebo jako součást směsi zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS té nejvyšší kvality.

Quinoa

Quinoa pochází ze semen rostliny Merlík Chilský. Víte proč je Quinoa výjimkou mezi všemi rostlinnými zdroji bílkovin?

Jako jediná obsahuje všechny aminokyseliny ve skvělém poměru.

100 g obsahuje celkem 15 g bílkovin, 58 g sacharidů a 5 g tuků.

Kromě těchto makroživin, quinoa je skvělým zdrojem vlákniny, železa, manganu, fosforu a horčíku

quinoa
Na výběr máme černou, červenou a bílou. Co je skvělá zpráva, nejedná se o geneticky modifikovanou potravinu.

Sója

Sójové boby jsou druhem luštěnin pocházející z východní Asie. V Asii se konzumují výrobky ze sóje mnohonásobně častěji, než v Evropě.

Trh nabízí mnoho sójových produktů, od mouky, přes bílkovinné výrobky, tofu, mléko, omáčky a sójové oleje.

100g vařených sójových bobů obsahuje 11 g bílkoviny, 11 g sacharidů a 6 g tuků. 

Se sójou se vážně také celosvětově rozšířená problematika, a to její genetická modifikace

Sója nebude naším nepřítelem, pokud ji budeme konzumovat ve zdraví prospěšné, a sice fermentované podobě.

Fermentace je proces, př kterém se rozloží pro zdraví nevýhodně (tv. antinutriční) látky a fytáty.Margit Slimáková, odbornice na výživu

Problémem dneška se stalo to, že sója je nejčastěji konzumovaná jako izolovaný sojový protein, který je přidáván jako příměs do mnoha různých polotovarů.

Jak tedy zařadit sóju správně do jídelníčku? Jíst pouze fermentované sůjové produkty.

soja
Na výběr máme černou, červenou a bílou. Co je skvělá zpráva, nejedná se o geneticky modifikovanou potravinu.

Konopné semínko

Malá, hnědá, nenápadná semínka zažívají obrovský vzestup ve světě zdravého stravování.

Stejně jako quinoa obsahují všechny esenciální aminokyseliny v ideálně příznivém zastoupení. Konopné semínko má tedy podobný charakter jako hovězí nebo jehněčí maso.

100 g loupaného konopného semínka obsahuje 30 g bílkovin, 2 g sacharidů a 52 g tuků.

Navíc, stravitelnost bílkovin z konopných semínek je mnohem lepší, než z ostatních zrn, ořechů a luštěnin.

Konopné semínko pochází z  technického konopí, které je odrůdou rostliny Cannabis L. Sativa pocházející z Asie.

Technické konopí neobsahuje žádné THC (případně v zanedbatelném množství, které nijak neovlivňuje vnímání ani při větší konzumaci).

Konopné semínko je v dnešní době běžně k dostání ve specializovaných bioprodejnách.

konopné semínko
Konopná semínka jsou zvláště bohaté na omega 3 mastné kyseliny.

Chia semínka

Chia semínka pocházejí z Mexika a Guatemaly patřící k rostlině Salvia Hispanica.

Nabízejí neuvěřitelně všestranné využití: mají nevýraznou chuť a jsou schopny absorbovat vodu, kterou přeměňují na látku podobnou gelu.

Nabobtnají v žaludku a tlumí tak pocit hladu a chutí na sladké. Z Chia semínek se tak stalo snadné obohacení i těch nejobyčejnějších receptů.

Kromě zdroje rostlinné bílkoviny Chia semínka obsahují i různé vitamíny, minerály, antioxidanty a další živiny podporující zdraví.

100g chia semínek obsahuje 11 g bílkovin, 33 g sacharidů a 31 g tuků. Pokud Chia semínka použijete jako obohacení pokrmu, pak jedna lžíce (cca 10 g) obsahuje 1 g bílkoviny, 3 g sacharidů a 3 g tuků.

TIP: Ořechy a semena jsou snadným prostředkem, jak přidat rostlinné bílkoviny, vitamíny a minerály do každodenního jídelníčku. Ideální je jejich konzumace v syrovém stavu bez dalších přísad. 

chia semínka
Chia semínek nikdy nejezte moc najednou. Větší množství může vést ke krátkodobé zácpě. Čajová lžička na 1 porci stačí. 

Brokolice

Brokolice je nejen úžasný zdroj vlákniny, ale i obsah bílkovin je překvapivý. Stala se velmi oblíbenou zeleninou, kterou si můžete vychutnat jak surovou, tak i vařenou. 

100 g čerstvé (neuvařené) brokolice nabízí 3 g bílkovin, 6 g sacharidů a 0,2 g tuků.

Nejlepší možnou variantou je kombinace brokolice s celozrnnými potravinami, jako je hnědá rýže, ječmen a quinoa v kombinaci s praženými vlašskými ořechy nebo slunečnicovými semínky.

Těmito kombinacemi získáte kompletní složení bílkovin pro své tělo.

Dalším benefitem pravidelné konzumace brokolice může být zabránění zácpě, udržování zdravého zažívacího traktu a snižování rizika vzniku rakoviny tlustého střeva.

Brokolice podporuje pravidelnost těla, která je zásadní pro denní vylučování toxinů žlučí a stolicí.

brokolice
Brokolice je nejenom skvělým doplňkem zdravé stravy, ale také poskytuje antioxidační a protizánětlivé účinky.

Arašídy

Věděli jste,že arašídové máslo patří do dietní stravy? Má perfektní kombinaci bílkovin.

Navíc jedna dávka této dobroty má velký podíl vitamínu B6 a draslíku.

Arašídové máslo si můžete jednoduše vyrobit i doma, stačí vám k tomu balíček koupených arašídů bez přidaného cukru a soli.

Použijte výkonný mixér a arašídy rozmixujte. Pokud máte rádi jemnější variantu, stačí mixovat o něco déle.

100 g arašídového másla obsahuje 25 g bílkoviny, 19 g sacharidů a 51 g tuků. Přiměřenou denní porcí může tak být 1 až 2 lžičky.

Bílkovina v arašídech obsahuje mnoho aminokyselin, které však postrádají esenciální aminokyselinu L-methionin. Tu však získáváte kombinací s jinými potravinami.

I přes to, že arašídy mají vysoký obsah bílkovin, obsahují také vysoký obsah tuku a kalorií.

Denní porcí arašídů by tak měla být jedna dávka o velikosti lidské dlaně.

arašídy
Arašídy patří mezi luštěniny a někteří lidé na ni mohou být vysoce alergičtí.

Špenát

Špenát může být sklizen i v době, kdy je ještě mladý – tzv. baby špenát. Přidáním špenátu do pokrmů se rychle zvýší výživový obsah bez významného zvýšení počtu kalorií.

Listový špenát není tím nejzákladnějším zdrojem pro doplnění bílkovin, nicméně i ty obsahuje.

100 g listového špenátu obsahuje 2 g bílkoviny, 0,6 g sacharidů a 0,3 g tuků.

Vhodné je tedy doplnit pokrm o další rostlinné zdroje bohaté na bílkoviny, např. quinoa. Oproti tomu skvěle tělo obohatí o železo, vápník a vitamín A.

špenát
Špenátové listy jezte syrové v salátech, tepelně zpracované jako přílohu nebo jako ingredience pro omáčky a polévky.

Fazole

Existuje mnoho druhů fazolí, ale jednu věc mají společné, a to je vysoký obsah bílkovin.

Fazole patří do skupiny luštěnin, kam také patří například arašídy, hrách a čočka.

100 g černých fazolí obsahuje přibližně 22 g bílkovin, 39 g sacharidů a 3 g tuku. Zde se vybízí uvést nutriční srovnání s vařeným kuřecím mase, které obsahuje 28 g bílkoviny na 100 g masa, což není tak velký rozdíl.

Jaká je výhoda fazolí (a dalších rostlinných proteinů) oproti živočišné bílkovině? Rozhodně lepší stravitelnost pro tělo.

Kromě velkého podílu bílkovin obsahují i několik dalších klíčových vitamínů a minerálních látek, o kterých je známo, že mají obrovský prospěch pro lidské zdraví.

Udržení nízkého příjmu sodíku je nezbytné pro udržení krevního tlaku na normální úrovni.

Černé fazole mají přirozeně nízký obsah sodíku, ale zároveň obsahují i draslík, vápník a hořčík, díky čemuž přirozeně snižují krevní tlak.

fazole v misce
Vzhledem k obsahu vlákniny pomáhají fazole předcházet zácpě a podporují pravidelné fungování zažívacího traktu.

Mandle

Pouze 10 mandlí denně vám pomůže dosáhnout plánů, které se týkají nutričních cílů.

Protein obecně zvyšuje sytost a pocity plnosti, což může pomoci ke snížení celkového příjmu kalorií.

1 mandle dodá tělu 0,25 g bílkovin s perfektní vstřebatelností, která usnadňuje tělu zpracovávat obsažené živiny.

10 mandlí denně obsahuje asi 2,5 g proteinu a 6 gramů tuku.

TIP: Víte jak můžete zvýšit obsah živin v mandlích? Jejich namáčením.

Jednoduše neloupané oříšky zalijte vodou a nechte přes noc odpočívat.

Díky tomuto procesu se zbavíte tzv. blokátorů enzymů, které omezují vstřebatelnost živin.

mandle
Kromě bílkovin jsou mandle fantastickým zdrojem antioxidantů, které pomáhají chránit před oxidačním stresem.  

Pekanové ořechy

Kromě bílkovin pekanové ořechy obsahují  i sacharidy a velké množství tuků.

Ve 100 g pekanových ořechů je obsaženo 9 g bílkoviny, 14 g sacharidů a 71 g tuků.

Navíc obsahují více než polovinu denní potřeby manganu, který je užitečný v mnoha směrech.

Mangan je minerál, který podporuje správný vývoj kostí, chrupavky a celkový proces hojení ran.

Základem zdravého stravování je pestrost a střídmost, vnímáte to také tak? Pokud jste milovníky masa a dalších živočišných produktů, zkuste alespoň několikrát do týdne zařadit i tyto rostlinné zdroje.

Budete se cítit skvěle, tělu dodáte potřebné živiny a široké spektrum aminokyselin.

pekanové ořechy
Nenechte se poměrem tuků zastrašit. Skrze pekanové oříšky se do těla dostávají zdravé tuky, které jsou důležité i pro udržování hmotnosti.

Obsah bílkovin a tuků ve vybraných potravinách

Bílkoviny/100 gTuk/100 g
Maso a masné výrobky
Kuřecí prsa231
Vepřová panenka204
Vepřová krkovice1916
Hovězí zadní205
Hovězí přední1813
Losos2010
Treska171
Libová šunka172
Salám Vysočina1838
Vejce
Vejce1310
Vaječný žloutek1627
Vaječný bílek110
Mléko a mléčné výrobky
Mléko polotučné31,5
Jogurtové mléko32
Jogurt bílý 3%53
Tvaroh10 - 130 - 10
Hermelín2023
Cottage124
Lučina7,526
Eidam 30%2715
Mozzarella1816
Luštěniny
Cizrna195
Čočka241
Fazole212
Hrách202
Sójové boby3420
Tofu166
Tempeh188
autor

Květa Bezuchová

Baví mě sepisovat poznatky do užitečných článků a rozhovorů, které mají přidanou hodnotu. S mým tělem budu až do konce života, a tak mi rozhodně není lhostejné, čím ho vyživuji. Základ informací jsem načerpala z kurzu pro výživové poradce zakončený certifikační zkouškou MŠMT. Mám ráda inspiraci, která je všude kolem v podobě zajímavých životních příběhů a ráda tyto zkušenosti sepisuji a předávám lidem v podobě inspirativních rozhovorů.

13 komentářů: “15 zdrojů rostlinných bílkovin, které můžete točit dokola”

  1. Dobrý den, prosím vás kolik gramů tofu mohu zkonzumovat denně ( bílkoviny) na 80kg váhy.?
    Děkuji

    • Dobrý den, Ello,

      předpokládám, že nejíte pouze tofu. Strava má být pestrá, tím pádem i zdrojů bílkovin je během dne zřejmě více.

      Uvažujme následovně:

      – denní doporučená dávka bílkovin je 0,8 g bílkoviny na kilogram tělesné váhy. Pokud aktivně cvičíte, je to 1-1,2 g bílkoviny na kilo váhy.
      – ve Vašem případě tedy mluvíme o aspoň 64 gramech bílkovin za den v klidu, pokud cvičíte, je to 80 až 96 g bílkovin
      – tofu obsahuje 8g bílkoviny na 100g výrobku.
      – v klidovém stavu bez příjmu jakýchkoliv jiných bílkovin by jste pro doporučenou denní dávku potřebovala sníst minimálně 800g /8 balení po 100g výrobku/ tofu, což si myslím, že je nesplnitelné a rychle by Vám přestalo chutnat

      Tofu tedy jistě nebude jediným zdrojem bílkovin ve Vašem jídelníčku. Bílkoviny jsou v mase, luštěninách, semínkách a jádrech, ale i ovoci a zelenině. Jsou prakticky všude.
      Stravujte se tedy čerstvě, pestře, lokálně… Zcela jistě Vám bílkoviny chybět nebudou.

      Přeji krásný den a pevné zdraví.

  2. Pekanové ořechy a podíl manganu.
    „obsahuje více než polovinu denní dávky manganu“ – kolik je gramů pekan ořechů je třeba sníst?
    Uvítal bych uvedení kombinace potravin z výše uvedeného seznamu, které poskytnou kompletní potřebu aminokyselin.
    Děkuji a přeji pěkný den.

    • Dobrý den. Vše vždy bylo a bude pouze o správné a pestré skladbě čerstvého a pravidelného jídelníčku. Odhadovaná denní potřeba je 2-3 mg, které obsahují cca. 2 hrsti pekanů. Mangan se ale zcela přirozeně vyskytuje i v jiných potravinách (řepa, hrách, celozrnné obilniny, luštěniny, ořechy, listová zelenina), takže pokud sníte některé z nich, dávku manganu zcela jistě dosáhnete a nemusíte ho doplňovat pouze pomocí ořechů.
      Stejné je to s aminokyselinami. Zaměřte se na PESTROST a co nejméně průmyslově zpracované potraviny. Určitě jezte i maso, mléčné výrobky a nepodléhejte žádným aktuálně moderním výživovým trendům. Ty bohužel vedou k nedostatku základních živin.
      Přeji hezký den.

    • Dobrý den, to bohužel netuším, ani se mi nepovedlo tuto informaci nikde dohledat. Domnívám se proto, že daná bílkovina nemá žádný specifický název a jde souhrnně o rostlinnou bílkovinu. Je to pro Vás důležitá informace?

  3. Dobrý den, kolík můžu mít bílkovin rostlinných za den, živočišné nemůžu a když Max dvakrát do týdne… kvůli ledvinám.dekuji za odpověď…A přeji hezký zbytek dne

    • Dobrý den, pokud nesportujete, denně je to cca 0,8 až 1 g rostlinné bílkoviny na kilo váhy. Pokud cvičíte, množství lze zvýšit až na 1,2 až 1,5 g na kilo váhy. Přeji hezký den.

  4. Vseobecne je znamo, ze rostlinne bilkoviny clovek HŮŘE travi a vyuzije, coz je v clanku uvedeno opacne- mylne.

    • Dobrý den, Hano.
      Děkuji za poznámku i za to, že nás čtete tak pozorně 🙂 Článek si přečtu a případné nesrovnalosti upravím.
      Přeji krásný den a pevné zdraví.
      Lukáš z blogu Blendea

    • Veškerá rostlinná strava tedy i rostlinná bílkovina je pro tělo přirozeně lehčeji stravitelná a tím pádem i lépe zužitkovatelná.
      Problém ovšem nastává u jedinců, kteří od mala mají stravovací návyky založené převážně na živočišné stravě a následně v dospělosti jejich snaha zapojit více rostlinnou stravu čili bílkovinu do svého jídelníčku jim činí problémy alespoň ze začátku než si na to jejich tělo-trávení, trávicí enzymy atd-opět navykne. Rostlinná strava je v těle zužitkována mnohem dříve než ta živočišná a následně i průchod trávicím traktem trvá kratší dobu než ta živočišná -člověk který má v pořádku zažívání a jeho tělo od mala je navyknuté na příjem i rostlinné bílkoviny a to pravidelně tak zpravidla nemá žádný problém zdlouhavého trávení rostlinné bílkoviny a využití těchto bílkovin pro tělo ba naopak je to pro tělo přirozené a mnohem přínosnější protože nezatěžuje tolik organismus.

  5. Dobrý den, najdu někde jak má vypadat skladba potravin pro diabetika, od malička mám problém se syrovou zeleninou, rozdrazdi mi žlučník, podobné to mám s kysanymi vyrobky.
    Děkuji….

    • Dobrý den, Martino.
      Tohle je specifický dotaz pro diabetologa, který Vás ošetřuje. Musí zvážit Váš konkrétní stav a podle něj upravit skladbu jídelníčku. Na internetu najdete pouze obecné rady, které ale nemusí být vhodné ani bezpečné pro každého diabetika. Jednejte prosím s odborníkem.
      Krásný den a pevné zdraví přeje Lukáš Chládek z blogu Blendea

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek

Příběh vzniku značky Blendea: Jak to celé začalo?

06.11.2023

Znáte takové ty šťastné a obdivuhodné příběhy, kdy jeden člověk dostane skvělý nápad, zrealizuje ho, úspěšně proslaví a lidé se jdou utlouct, aby si mohli výrobek koupit taky? Příběhy, které končí někde na pláži na Bali, kde se pak onen šikovný člověk vyvaluje a postuje na sítě záviděníhodné fotky? Podobný, ne-li stejný je i příběh […]

Číst celý článek

Nutrikosmetika: Vaše nová kadeřnice a kosmetička ve stravě 😯

25.10.2023

Nutrikosmetika je přesně to, co jste si zřejmě mysleli 🙂 Nutri = výživa/potrava, kosmetika = péče o vnější vzhled pleti, vlasů a nehtů. Pojmenování zatím není příliš známé, ale z nutrikosmetiky se evidentně stává nový výživový trend a my jako Blendea na trendy vždy okamžitě (a velmi rádi) reagujeme. Pomocí kosmetiky se snažíme zlepšit stav […]

Číst celý článek

Koenzym Q10: Důležitá sloučenina, které máte v těle (pravděpodobně) dostatek

10.10.2023

Pojem koenzym Q10 jsem poprvé zachytil v televizních reklamách. Byl doslova všude a primárně jej obsahovala kosmetika pro zpomalení stárnutí. Mluvilo se hlavně o anti-age účincích a reklamy byly již tradičně zaměřené na ženy, které se předčasného stárnutí bojí a brání nejvíce. Ty jsou zároveň nejčastějšími zákaznicemi oněch výrobků. Podívám se proto, co o tomto […]

Číst celý článek