• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Jak zhubnout po novém roce díky stravě + ROZHOVOR s Evou Tóth

Jak zhubnout po novém roce díky stravě + ROZHOVOR s Evou Tóth

Každý rok se na začátku ledna roztrhne pytel s články a tipy, které zaručují “zázračné” rychlé hubnutí. My vám zde ukážeme, že to jde i bez všelijakých složitostí a zhubnout se dá i rozumným způsobem. Pokud si kladete otázku, jak začít hubnout, pokračujte ve čtení.

Každý rok se na začátku ledna roztrhne pytel s články a tipy, které zaručují “zázračné” rychlé hubnutí. My vám zde ukážeme, že to jde i bez všelijakých složitostí a zhubnout se dá i rozumným způsobem.

Pokud si kladete otázku, jak začít hubnout, pokračujte ve čtení.

Jak po novém roce začít hubnout?

Všechny rozhodnutí se odehrávají primárně v hlavě. Je důležité stanovit si, čeho všeho chcete dosáhnout. A hlavně je důležité začít hned. Pokud si řeknete, že začnete od pondělí či začátku dalšího měsíce, s velkou pravděpodobností své rozhodnutí opět odložíte.

Můžete po malých krocích změnit způsob stravování. Začněte třeba tím, že ze svého jídelníčku vyřadíte sladké vody, které ukrývají spoustu cukru.

Dalším krokem je vynechání tučných potravin a snažit se zařadit více rostlinných bílkovin. A velmi důležité je také dodržování pitného režimu.

ROZHOVOR: Celý článek jsem doplnila o názory certifikované výživové poradkyně Evy Tóth z Brna, která se zaměřuje právě na hubnutí.

Výživová poradkyně Eva Tóth

Evo, souvisí spolu hubnutí a celkové “přemýšlení” a myšlenkové pochody?

Člověk by měl mít jasný cíl, kterého chce dosáhnout. Stanovit si i případnou motivaci, co vlastně bude na konci úspěšného hubnutí. Důležité je také myslet pozitivně, jelikož malými krůčky lze dosáhnout velkých výsledků. Nic není nikdy hned a je potřeba být důsledný a trpělivý 🙂

Existuje mnoho směrů diet. Který doporučuješ ty a proč?

Já jsem zastáncem racionální stravy a využívání všech zdrojů makroživin jako jsou bílkoviny, sacharidy a tuky. Pokud se člověk naučí správně využívat ve svém jídelníčku všechny tyto prvky ve správném poměru, nemusí se omezovat, má pestrou stravu a dokáže hubnout.

Nebo se do toho můžete pustit po hlavě. Pak budete potřebovat několik údajů o vašem těle, které vám pomůžou.

MOTIVACE PRO VÁS: 

Hubnuti po novém roce – rady a tipy. 

Hubnutí po novém roce krok za krokem

1/ Co to je hodnota bazálního metabolismu?

Bazální metabolismus nám říká, kolik energie naše tělo vydá, když je v klidu. Tuto energii tělo potřebuje na chod důležitých orgánů.

Hodnota bazálního metabolismu se snižuje s věkem a se ztrátou svalové hmotnosti. A zvyšuje se při nárůstu svalové hmoty. Mezi další faktory, které ovlivňují jeho hodnotu patří také pohlaví, zdravotní stav a léky, které užíváte.

Hodnotu bazálního metabolismu můžete přibližně vypočítat podle různých internetových kalkulaček nebo pomocí tohoto vzorce:

  • BMR pro ženy

BMR = 655,0955 + (9,5634 × váha v kg) + (1,8496 × výška v cm) − (4,6756 × věk v letech)

  • BMR pro muže

BMR = 66,473 + (13,7516 × váha v kg) + (5,0033 × výška v cm) − (6,755 × věk v letech)

2/ Jak mi hodnota bazálního metabolismu pomůže při hubnutí?

Chcete zhubnout, jíte málo a stále nehubnete? Příčinou může být, že váš příjem je nižší než vaše hodnota bazálního metabolismu. Vaše tělo se totiž přepne do “úsporného” režimu a vy můžete dokonce i přibírat na váze.

Pokud dlouhodobě hladovíte, a poté se vrátíte k normální stravě, je pravděpodobné, že se zde objeví známý jojo efekt. Dále se vám také zpomalí metabolismus.

3/ Jak spočítat doporučený kalorický příjem?

Doporučený kalorický příjem je důležitý ukazatel. Je to kalorický příjem, při kterém člověk nebude hubnout ani přibírat. Pro výpočet se stačí zařadit do jedné z těchto skupin a dále vynásobit svůj bazální metabolismus daným koeficientem

Průměrná fyzická zátěž:

Koeficient:

minimální cvičení, práce v kanceláři 1,2
cvičení 1-3x týdně, fyzicky nenáročná práce (u které se vykonává minimální pohyb) 1,375
cvičení až 5x týdně, fyzicky náročnější práce (u které se více chodí, manuálně pracuje) 1,55
cvičení téměř každý den, fyzicky náročná práce (například dělník) 1,725
profesionální sportování 1,9

Pokud chcete hubnout, měli byste od svého doporučeného kalorického příjmu odečíst cca 10-15 %. Tímto se vám vytvoří kalorický deficit, díky kterému budete mít vyšší výdej než příjem. Ze začátku byste si měli stanovit menší deficit, který můžete postupem času zvyšovat.

Výsledné číslo by pak měl být váš průměrný denní příjem kalorií.

Pojďme si to ukázat na názorném příkladu:

Máme tu ženu – Lucii, která váží 70 kg a je jí 25 let, měří 168 cm a má silnější postavu. Je to prodavačka, má tedy sedavé zaměstnání. Snaží se několikrát v týdnu cvičit.

1. krok – Výpočet bazálního metabolismu Lucie

Pro zjednodušení výpočtu při výpočtu bazálního metabolismu použijeme kalkulačku, nebo si ho vypočítáme podle vzorce uvedený výše.

BMR = 655,0955 + (9,5634 × váha v kg) + (1,8496 × výška v cm) − (4,6756 × věk v letech)

BMR = 655,0955 + (9,5634 × 70) + (1,8496 ×168) − (4,6756 × 25)= 1 518 kcal (= 6 351 kj)

2. krok – Výpočet doporučeného kalorického příjmu Lucie

Dále si vypočítáme doporučený kalorický příjem, který získáme vynásobením BMR a daného koeficientu, který je pro Lucii 1,375.

Pamatujte, že doporučený kalorický příjem = příjem, při kterém žena nebude ani hubnout, ani nebude přibírat.

Doporučený kalorický příjem Lucie =  1,375 x 1 518 = 2 087 kcal

3. krok – Výpočet deficitu pro hubnutí

Jaký příjem by měla mít Lucie, pokud chce zhubnout? Pro začátek ji snížíme  kalorický příjem o 10 %.

Kalorický příjem pro hubnutí = 2 087 – 208 = 1 879 kcal, tedy 7 861 kj.

Shrnutí: Pokud chce Lucie zhubnout, měla by přijímat denně 1 879 kcal.

energetický výdej cyklistika

Pokud aktivně sportujete, váš denní příjem kalorií musí být vyšší.

4/ Co to je skladba makroživin a jak si ji spočítat?

Mezi makroživiny patří bílkoviny, sacharidy a tuky. Tyto makroživiny jsou obsaženy ve většině naší stravy, a proto je jejich rozložení v našem jídelníčku důležité.

Bílkoviny by měly být obsaženy ve 20-30 % naší stravy. Bílkoviny v 1 gramu obsahují 4 kcal. Pro přesný výpočet doporučené denní dávky se uvádí 1,8 – 2 gramy bílkoviny na 1 kg tělesné hmotnosti.

Tuky by měly být obsaženy ve stravě asi z 30%. V 1 gramu tuků je obsaženo 9 kcal. Pro přesný výpočet rozhoduje typ naší postavy. Pokud jste přirozeně štíhlí, tuky by měly zaujmout 25 % vašeho kalorického příjmu. Pokud jste mohutnější, tuky by ve vašem jídelníčku měly být obsaženy ve 35 % a pokud nepatříte ani do jedné z těchto extrémních kategorií, tuky by měly tvořit 30 % vašeho příjmu.

Sacharidy by měly zaujmout asi 40-50 % naší stravy. Sacharidy obsahují v 1 gramu 4 kcal. Přesnou hodnotu získáme tak, že od průměrného denního příjmu kalorií odečteme příjem bílkovin v kcal a příjem tuků v kcal.

Pojďme si tento výpočet ukázat názorně na Lucii:

  • Pro denní příjem bílkovin pro začátek Lucii stanovíme dolní hranici, kterou vynásobíme váhou.
  • Denní příjem bílkovin = 1,8 x 70 = 126 g (504 kcal)
  • Lucie má mohutnější postavu, proto by tuky měly zaujmout 35 % jejího jídelníčku.
  • Denní příjem tuků = 1 879 x 0,35= 658 kcal (73 g)
  • Pro zjištění denního příjmu sacharidů jednoduše od kalorického příjmu pro hubnutí odečteme denní příjem bílkovin a tuků v kcal.
  • Denní příjem sacharidů = 1 879 – 504 – 658 = 717 kcal (180 g)
  • A co to tedy pro Lucii znamená? Měla by denně přijímat 126 gramů bílkovin, 73 gramů tuků a 180 gramů sacharidů.

Evo, jaký poměr makroživin doporučujete?

Nejvíc se mi osvědčil pro redukční jídelníčky poměr makroživin: sacharidy 40 %, bílkoviny 30 %, tuky 30% z denního příjmu.

Tyto poměry se dají libovolně měnit na základě konkrétního klienta.

A jak si poskládat jídelníček?

Skladba jídelníčku se u každého liší. Jídelníček by ale měl být vyvážený a měl by obsahovat všechny makroživiny i mikroživiny.

My vám dáme několik tipů na potraviny, které můžete zařadit do vašeho jídelníčku. Avšak s množstvím potravin a jejich přesnou porcí vám mohou pomoci kalorické tabulky. Můžete si stáhnout bezplatnou aplikaci Kalorické tabulky a vždy si den dopředu připravit jídelníček tak, ať vás nic nezaskočí. A pokud si jídla připravujete doma, budeme mít díky této aplikaci přesné výpočty.

Dostupné zdroje bílkovin v potravinách a doplňcích

Bílkoviny obsahují mnoho aminokyselin, které si naše tělo neumí samo vytvořit. Dále nám pomáhají při hubnutí a také při vyšším příjmu bílkovin můžete docílit snížení krevního tlaku.

Bílkoviny jsou obsaženy v živočišných i rostlinných potravinách, takže jsou dostupné pro každého.

A proč vlastně potřebujeme zvýšit příjem bílkovin během hubnutí? Ke spalování kalorií totiž dochází ve svalech, které ke své činnosti potřebují právě bílkoviny. A proto se nebojte bílkoviny do svého jídelníčku zařadit ve větším množství.

Proteinové doplňky

Mnoho lidí si stále spojuje proteinové doplňky se sportem a cvičením. Přitom protein = bílkovina. A proto, pokud chcete navýšit příjem bílkovin a nemáte po ruce jogurt, maso či jiné potraviny bohaté na bílkoviny, není od věci zařadit do svého jídelníčku proteinové doplňky.

Mezi takové doplňky patří i rostlinný Blendea SUPERPROTEIN, který obsahuje 61,7 g bílkovin ve 100 gramech.

Je perfektní pro vegany a všechny lidi, kteří potřebují posílit namáhané svaly, klouby, šlachy a kosti. SUPERPROTEIN není uměle dochucený ani aromatizovaný. Jde o naprosto čistý výrobek.

Rostlinný protein se superpotravinami Blendea SUPERPROTEIN Kakao

TIP: Snídáte ráno ovesnou kaši nebo smoothie? Přidejte do nich odměrku Blendea SUPERPROTEIN. Kaše bude chutnější, prospěšnější a zasytí vás na delší dobu.

Kuřecí prsa

Maso obsahuje spoustu bílkovin. Ale kuřecí prsa obsahují bílkovin více než ostatní druhy masa. Pokud si dáte kuřecí prsa bez kůže, většinu přijatých kalorií budou tvořit bílkoviny.

Vajíčka

Vajíčka obsahují mnoho živin, obsahují vitamíny B a A. Jejich konzumace může také zvýšit “dobrý” cholesterol. Celá vajíčka obsahují mnoho bílkovin, ale jejich bílky jsou složeny téměř celé z bílkovin.

vajíčka zdroj bílkovin

Vajíčka obsahují mnoho zdravých bílkovin.

Řecký jogurt

Řecký jogurt obsahuje mnoho bílkovin a také je velmi chutný. Ale pozor, je zde velmi důležité složení. I řecký jogurt s nízkým obsahem tuku může obsahovat stejně bílkovin jako ten s vysokým obsahem tuku.

jogurt zdroj bílkovin

Řecký jogurt s ovocem může být zdravá chutná svačina.

Mezi další vhodné zdroje bílkovin patří:

  • seitan,
  • robimaso,
  • tempeh,
  • ryby.

Jakou roli hrají bílkoviny při hubnutí? Je vhodné je doplňovat?

Bílkovina je stavebním prvkem a je důležité hlídat jejich množství zvlášť v redukci, aby nedocházelo ke ztrátě svalové hmoty. Dostatek bílkovin svalovou hmotu ochrání, podporuje regeneraci a také dodává v dietě pocit sytosti.

Jaké úspěchy máte  za sebou Vy?

Pokud myslíte úspěchy v oblasti mého osobního hubnutí, tak se mi podařilo zhubnout 20kg během pár měsíců, které jsem si dokázala dlouhodobě udržet. Jinak pomáhám lidem kolem sebe, kteří se na mě obracejí s prosbou hubnutí, nabírání svalové hmoty nebo ohledně samotné motivace k hubnutí a cvičení.

Vhodné přílohy a sacharidy

Mnoho lidí při dietách vyřazuje sacharidy úplně, což není dobře, jelikož sacharidy jsou primárním zdrojem naší energie. Je důležité, aby váš příjem sacharidů souhlasil s vaším výpočtem v kalorických tabulkách.

Při jejich výběru je vhodné se zaměřit na ty, které mají glykemickou hodnotu pod 50.

Glykemický index vyjádřuje, jak rychle se sacharidy obsažené ve stravě přemění na glukózu, které se poté dostane do krevního oběhu. Pokud má potravina vysoký glykemický index, znamená to, že tento proces proběhne velmi rychle, a tím pádem máme po jídle velmi brzy hlad. Naopak, pokud má potravina nízký glykemický index, dokáže nás zasytit na velmi dlouhou dobu.

Mezi vhodné přílohy patří:

  • rýže basmati,
  • vařený bulgur,
  • špagety vařené 10-15 minut,
  • celozrnné těstoviny,
  • červená a zelená čočka,
  • fazole.

Všechny tyto přílohy mají hodnotu glykemického indexu nižší než 50.

špagety s nízkým glykemickým indexom

Špagety mají nízký glykemický index, pokud jsou vařeny méně než 15 minut.

A pozor, i druh přípravy a typ tepelné úpravy má velký vliv na glykemický index potraviny.

Například pokud vaříte brambory v celku ve slupce mají glykemický index 60, brambory vařené bez slupky mají hodnotu okolo 65. Zajímavostí je, že čím více brambory nakrájíte, tím vyšší mají glykemický index. A pokud brambory upečete, jejich glykemický index je dokonce 85.

Evo, co hubnutí a sacharidy? Většina lidí je vyřazuje.

Komplexní sacharidy jsou v jídelníčku každého člověka důležité, proto není cesta sacharidy ze stravy vyřazovat, ale naučit se s nimi zacházet tak, aby byly našimi pomocníky a ne nepřáteli.

Jaké sacharidy jsou vhodné při dietě?

Komplexní sacharidy, které najdeme např. v rýži, bramborách, luštěninách, ovesných vločkách, kvalitních těstovinách, ořeších…

Kolikrát za den je vhodné jíst při redukci tuku?

Obecně se doporučuje cca. 5x denně, ale spíše záleží na osobní potřebě a celkovém energetickém příjmu. Při hubnutí musí docházet k tzv. energetickému deficitu.

Tuky vhodné při hubnutí

Tuky můžeme rozdělit na rostlinné a živočišné. Jsou důležité pro správné vstřebání vitamínů a jiných látek, které přijmeme. Také mají vliv na tvorbu hormonů. Doporučený poměr přijatých rostlinných a živočišných tuků je 2:1.

Nenasycené mastné kyseliny, které jsou obsaženy v rostlinných tucích, nám také mohou pomáhat právě při hubnutí.

Rybí tuk je bohatý na omega 3 mastné kyseliny. Kromě toho, že rybí tuk nám pomáhá snížit krevní tlak a záněty, pomáhá také redukovat tukové zásoby. Pokud zařadíte rybí tuk do vašeho jídelníčku, může vám pomoci, abyste se cítili delší dobu po jídle sytí. Dále vám pomůže, abyste při cvičení spálili více kalorií.

Mezi jiné zdroje rostlinných tuků patří:

  • avokádo,
  • ořechy,
  • arganový olej,
  • kokosový olej.

Zelenina a vláknina

Také dostatečný příjem zeleniny a vlákniny je při dietě velmi důležitý. Udává se, že denně bychom měli zkonzumovat až 5 porcí zeleniny. Avšak i zde musíme vybírat.

Pokud do jídelníčku zařadíte okurku, která obsahuje málo kalorií, pomůžete vašemu tělu, aby zůstalo hydratované. Na druhou stranu brambory, mrkev a řepa obsahují mnoho sacharidů a neměly by se konzumovat ve velkém množství. A jejich konzumace je doporučena především během dopoledne.

Zelenina obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a také vlákniny. Vláknina má velký vliv na naše správně zažívání. Doporučené denní množství příjmu vlákniny je 30 g. Vláknina nám také pomáhá udržovat pocit sytosti po jídle.

okurka zdroj vlákniny

Okurka pomáhá našemu tělo, aby zůstalo hydratováno.

Vitamíny a minerály – mikroživiny potřebné pro hubnutí

Vitamíny a minerály patří mezi takzvané mikroživiny, které hrají při hubnutí také velkou roli. Zde je několik vitamínů a minerálů, na které byste se měli zaměřit, pokud chcete zhubnout.

Blendea SUPERGREENS – 5 superpotravin v zelené směsi plné vitamínů a minerálů

Blendea je složena z mladé pšenice, zeleného ječmene, spiruliny, chlorelly a máty. A právě zelený ječmen je složka, která podporuje hubnutí. Zelený ječmen nastartuje procesy v těle, které nás zbaví škodlivých látek a naše tělo bude fungovat lépe. Díky tomu budeme rychleji spalovat tuk.

Obsah vitamínů a minerálů v Blendea SUPERGREENS

Magnesium

Hořčík, neboli magnesium, je v našem jídelníčku velmi důležitý minerál. Pomáhá například přetvářet jídlo na energii nebo také tvořit bílkoviny z aminokyselin. Dále je také důležitý pro naše trávení a pokud cvičíte, může vám pomoci s výkonností během sportování.

Mezi zdroje hořčíku patří:

  • špenát,
  • para ořechy,
  • hrášek,
  • banán.

Vitamín C

Málokdo ví, že vitamín C nám může pomoci v boji proti tukům. Mezi zdroje potravin s vitamínem C patří kiwi, brokolice, citrony a liči.

Vitamín D

Vitamín D zabraňuje ukládání tuků v těle. Dále zvyšuje hladinu testosteronu a serotoninu v těle. Vitamín D najdeme například v houbách, mléce, lososu, hovězích játrech a ve vejcích.

Potraviny nevhodné při novoročním hubnutí

Je tu spousta potravin, které je vhodné při hubnutí vyřadit, nebo alespoň jejich příjem snížit. Mezi tyto potraviny patří

  • – tučné maso,
  • – potraviny obsahující mnoho soli,
  • – instantní jídla,
  • – energetické nápoje,
  • – sladkosti.

PharmDr. Margarit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu:

“Ze všeho nejvíce se vyhýbejte junk food a fast food, které jsou zpravidla založeny na kombinaci cukrů s tuky, a proto nejjistěji vedou k obezitě a všem souvisejícím rizikům (typické oblíbené kombinace: koblihy, pizza, hamburgery, hranolky, cereálie a mléko apod.). Kombinace tuku a cukru z nikoho tlouštíka neudělá, pokud se nebude přejídat, což je však u vysoce průmyslově upravovaných potravin a jídel rychlého občerstvení velmi obtížné.”

hamburgr

Při hubnutí se vyhýbejte hlavně rychlým občerstvením, které většinou nabízí smažené jídlo.

Jaký úbytek váhy znamená “zdravé hubnutí”?

Všeobecně se pohybuje cca 0,5 kg/týdně.

Jak zabránit jojo-efektu?

Nejlepší variantou je najít cestu ke zdravějšímu já, která bude dlouhodobě udržitelná. Pokud momentální stav je pouze dietou, kterou se trápíte a poté se chystáte vrátit do starých kolejí, veřte , že jojo efekt je téměř zaručen.

Kterým potravinám by se člověk měl vyhnout?

Potravinám, které obsahují jednoduché cukry, to jsou právě ty pověstné sacharidy, kterých by se lidé měli bát (sladkosti, slazené nápoje, sladké jogurty…) a light výrobky (tyto výrobky jsou sice odtučněné, ale tuk je nahrazen cukrem kvůli vyraznější chuti).

Hlavní je vytrvat. Každé tělo je individuální a má jiné potřeby. Zatímco někdo zhubne během měsíce 4 kg, někdo jen 0,5 kg. Ale to je normální. Oslavujte každý úspěch. A hlavně – důležité je nevzdávat to.

Je také důležité své pokroky sdílet. Mluvit o nic a najít něco, co vás bude motivovat. A nezapomeňte – základem je pestrá strava, kterou nic nenahradí.

ČTĚTE TAKÉ: Inspirativní rozhovor s Evou Tóth o tom, jak naslouchat svému tělu a jeho potřebám

Anna Bezuchová

Jakožto pracující studentka vím, že je velmi důležité starat se o své tělo a dbát na to, co jím, i když jsem v neustálém pohybu a stresu. Jsem pescopollovegetarián. To znamená, že nejím masa savců, ale nevadí mi jíst ryby a drůbež. K přechodu na zdravou stravu mě přilákala moje sestra Květa, která je také součástí Blendea týmu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek

Příběh vzniku značky Blendea: Jak to celé začalo?

06.11.2023

Znáte takové ty šťastné a obdivuhodné příběhy, kdy jeden člověk dostane skvělý nápad, zrealizuje ho, úspěšně proslaví a lidé se jdou utlouct, aby si mohli výrobek koupit taky? Příběhy, které končí někde na pláži na Bali, kde se pak onen šikovný člověk vyvaluje a postuje na sítě záviděníhodné fotky? Podobný, ne-li stejný je i příběh […]

Číst celý článek

Nutrikosmetika: Vaše nová kadeřnice a kosmetička ve stravě 😯

25.10.2023

Nutrikosmetika je přesně to, co jste si zřejmě mysleli 🙂 Nutri = výživa/potrava, kosmetika = péče o vnější vzhled pleti, vlasů a nehtů. Pojmenování zatím není příliš známé, ale z nutrikosmetiky se evidentně stává nový výživový trend a my jako Blendea na trendy vždy okamžitě (a velmi rádi) reagujeme. Pomocí kosmetiky se snažíme zlepšit stav […]

Číst celý článek

Koenzym Q10: Důležitá sloučenina, které máte v těle (pravděpodobně) dostatek

10.10.2023

Pojem koenzym Q10 jsem poprvé zachytil v televizních reklamách. Byl doslova všude a primárně jej obsahovala kosmetika pro zpomalení stárnutí. Mluvilo se hlavně o anti-age účincích a reklamy byly již tradičně zaměřené na ženy, které se předčasného stárnutí bojí a brání nejvíce. Ty jsou zároveň nejčastějšími zákaznicemi oněch výrobků. Podívám se proto, co o tomto […]

Číst celý článek